Organisatie - 19 november 2009
Vis moet zwemmen
Visteelt kan met heel wat minder water af. Wageningen Universiteit is op de goede weg om een techniek te ontwikkelen waarmee veel vis kan worden gekweekt met weinig water, en dat is natuurlijk een goede zaak.

Eerlijk gezegd was mijn eerste reactie natuurlijk gewoon een smoes om nog eens een glaasje in te schenken, en van die smoezen heb je er nooit genoeg, maar feit blijft dat vis en wijn een goed huwelijk vormen. Ik weet alleen niet precies hoe het zit met de duurzaamheid van wijn en nu we op dat vlak toch zo goed bezig zijn, laat ik deze keer het glaasje maar weg. Onderstaand recept als toelichting dat vissen ook erg goed gedijen in een smakelijk, non-alcoholisch badje./Arianne van Leeuwen
CEVICHE
Bereidingstijd: 20 min.
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 500 gr stevige witte visfilets, bijv. schelvis- of tongfilet
- 1 dl vers citroensap
- 1,5 dl olijfolie
- 2 bosuitjes, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels gehakt vers korianderblad
- enkele druppels Tabasco
- zout
Bereiding
Spoel de vis goed schoon, dep hem droog en snijd de filets in smalle reepjes. Doe de reepjes vis in een kom en schenk er het citroensap over. Dek de kom af en marineer de vis in de koelkast minstens 15 minuten, maar liefst circa 12 uur, zodat het vissenvlees ondoorzichtig wit wordt.
Roer de olijfolie, de bosui, knoflook, de helft van de koriander en de Tabasco door elkaar. Breng het mengsel op smaak met wat zout. Schep de vis er voorzichtig door en drapeer op een mooie schaal.
Strooi de rest van de koriander erover.