Nieuws - 21 februari 2008

Vis met spinazie

Het Voedingscentrum en Iglo sloegen elkaar deze week om de oren met onderzoeksgegevens. Reden: een diepvriesmaaltijd van Iglo die vis en spinazie bevat. Geen goede combinatie volgens het Voedingscentrum, want nitraat uit spinazie zou samen met stoffen uit vis kankerverwekkende nitrosamines kunnen vormen.

470_opinie_0.jpg
Niks van waar, zegt Iglo in een statement dat verwijst naar de Wageningse website food-info.net. Epidemiologische studies hebben nooit laten zien dat het eten van maaltijden met nitraatrijke groentes en vis leidt tot kanker. Wel waar, zegt het Voedingscentrum, kijk maar naar rapporten van het RIVM en de World Cancer Research Fund.
‘Het is eigenlijk een non-item’, zucht de Wageningse toxicoloog Gerrit Alink, die deze week verschillende media te woord stond over de kwestie. ‘Beide kanten hebben gelijk. Alleen benadrukken ze heel stellig één kant van het verhaal. Ik houd niet van die stelligheid’, zegt de onderzoeker.
‘In toxicologische studies is aangetoond dat er nitrosamines gevormd kunnen worden. Maar epidemiologisch is nooit een verband aangetoond tussen kanker en de combinatie nitraat en vis. We weten eigenlijk niet wat er gebeurt in je lijf. Er kunnen nitrosamines gevormd worden, maar die vorming wordt weer geremd door vitamine C. Misschien is een schijfje citroen of de vitamine C uit spinazie wel genoeg om de vorming in de darmen tegen te gaan. Maar ik zou denken dat het een makkelijk vermijdbaar risico is. Waarom zou je per se spinazie bij je vis willen eten? Waarom zou je een klein risico lopen, als dat niet hoeft? Maar goed, het gaat eigenlijk nergens over. Er zijn veel grotere risico’s die wat mij betreft meer aandacht zouden mogen krijgen dan een diepvriesmaaltijd. De gevaren van luchtverontreiniging bijvoorbeeld.’