Wetenschap - 16 december 2009
Vis maakt niet slimmer of gelukkiger
Een dieet rijk aan visvetzuren heeft bij ouderen geen effect op cognitieve functies, zoals geheugen, concentratievermogen en mentaal welbevinden. Dit concludeert Ondine van de Rest in haar proefschrift waarop ze 18 december promoveert bij de Afdeling Humane Voeding.

Teleurgesteld
Daarom onderzocht de Rest met hooggespannen verwachtingen de mogelijk heilzame gevolgen van een dieet rijk aan visvetzuren bij een groep van ruim driehonderd 65-plussers. Gedurende zesentwintig weken kreeg één groep visoliecapsules, corresponderend met tien porties vis per week, een tweede groep slikte het equivalent van twee porties vis, terwijl een derde groep alleen placebo capsules kreeg. De proefpersonen ondergingen bij het begin en aan het eind van het experiment testen die naast mentaal welbevinden ook andere cognitieve functies als 'aandacht', 'snelheid' en 'geheugen' meten. 'Jammer genoeg vonden we totaal geen verschil tussen de groepen', zegt de licht teleurgestelde promovenda. 'Het is natuurlijk maar een studie die vrij kort duurde, maar er was zelfs geen trend te bespeuren dat visolie een positief effect op deze hersenfuncties heeft.'
Gezondheidsclaim
Van de Rest's onderzoek zet ook forse vraagtekens bij de claims van supplementenfabrikanten (artikle over supplementen). Die beweren namelijk op de potjes met visoliecapsules dat hun product het geheugen en het concentratievermogen verbetert. 'Dit is maar zeer de vraag. Er is tot op heden, noch in de literatuur noch in ons eigen onderzoek voldoende bewijs voor deze gezondheidsclaim', stelt van de Rest. 'Veel sterker is het bewijs dat visvetten een positief effect op hart en vaten hebben.' Goed nieuws dus voor visliefhebbers, want ook al wordt je er niet noodzakelijkerwijs slimmer van, vette vis is nog steeds gezond.