Nieuws - 13 oktober 2009

Vis houdt hart niet jong

Vis speelt geen grote rol bij het voorkomen van hartfalen, zo wijst een ruim tien jaar durende studie van de leerstoelgroep Humane voeding uit.

Heart20illustration1.jpg
De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het oktober-nummer van het European Journal of Heart Failure. Ruim vijfduizend ouderen boven de 55 jaar werden meer dan een decennium gevolgd. Vis bleek niet bij te dragen aan een verlaging van het aantal gevallen van hartfalen.
Betekent dit dat vis eten nu opeens niet meer goed voor je hart is? 'Nee, zeker niet', stelt Frans Kok, hoogleraar Humane Voeding. 'Je moet onderscheid maken tussen hartfalen en andere hartziekten, zoals hartinfarcten'. Bij hartfalen is het hart door veroudering steeds minder in staat het bloed rond te pompen;  het wordt een slappe spier. Bij een hartinfarct sterft een stukje van de hartspier af door een onderbreking van de bloedtoevoer naar de hartspier door het dichtslibben van de kransslagaderen (aderverkalking). 'Visvetten verminderen niet alleen de ontstekingsprocessen die een rol spelen bij aderverkalking, maar helpen ook tegen de negatieve effecten op de vaatwand van andere vetten',  legt Kok uit. 'Daarnaast heeft vis een positieve invloed op de prikkelgeleiding van het hart.'