Wetenschap - 6 december 2001

Vis goedkoper dankzij afslankmiddel

Vis goedkoper dankzij afslankmiddel

Jonge vissen kunnen met goedkoper voer volwassen worden dankzij een supplement. Dat ontdekte Rodrigo Oz?rio, die het middel vijf jaar onderzocht. Volgens hem kunnen vissen dankzij extra L-carnitine met minder eiwit en meer vet uitgroeien tot normale exemplaren.

In praktisch alle dieren komt Oz?rio's supplement voor. Ze maken het van nature aan om vetten naar de plekken in de cellen te loodsen waar ze verbrand worden. Om die reden brengen makers van afslankmiddelen L-carnitine ook voor mensen op de markt. Volgens de fabrikanten versnelt de stof de vetverbranding, maar laat die het spierweefsel intact.

Volgens wetenschappers werkt het middel bij mensen niet. Bij vissen wel, ontdekte Rodrigo Oz?rio. Bij jonge vissen tenminste, waarbij de natuurlijke aanmaak van carnitine nog niet goed op gang is gekomen. Uitgegroeide vissen produceren van zichzelf al zoveel van de stof, dat extra carnitine in het voer niets toevoegt.

Bij jonge vissen maakt het middel echter alle beloftes waar, die de makers van afslankmiddelen aan consumenten doen. Bij die dieren verhoogt het de vetverbranding. Daardoor houden ze meer eiwit over om te groeien. De vissen zetten geen vetlagen aan maar wel spiervlees, precies zoals ze zouden doen als ze duur, eiwitrijk voer zouden krijgen.

De ontdekking helpt fabrikanten bij het ontwikkelen van zuiniger en milieuvriendelijker voer. Als vissen eiwit verbranden voor hun energievoorziening scheiden ze ammoniak uit. Verbranden ze vetten, dan komen er alleen water en kooldioxide vrij.

Carnitine werkt ook als de jonge dieren veel energie verbruiken. Dat ontdekte Oz?rio toen hij ze elke dag een paar uur tegen de stroom in liet zwemmen. Verder vond de onderzoeker dat het geen zin heeft om vissen extra carnitine te geven als ze veel eiwit krijgen. Met het eiwit krijgen de dieren genoeg grondstoffen binnen om zelf carnitine te maken. | W.K.

Rodrigo Oz?rio promoveerde 28 november bij prof. Bram Huisman, emeritus-hoogleraar, prof. Johan Verreth, hoogleraar in de visteelt en visserij, en prof. Martin Verstegen, hoogleraar in veevoeding.

Afrikaanse meerval. Jonge vissen reageerden goed op toevoeging van een afslankmiddel aan hun voer.

Foto Rodrigo Oz?rio

Re:ageer