Nieuws - 6 september 2001

Vis goed voor kip

Vis goed voor kip

Kippensoep helpt bij verkoudheid, bewezen Amerikaanse onderzoekers anderhalf jaar geleden. De waterige substantie stimuleerde het immuunsysteem. Wageningse onderzoekers zijn het pluimvee-equivalent van kippensoep op het spoor. Ze experimenteren met voer waaraan visolie is toegevoegd.

"De huidige voeders zijn ontworpen om de groei van kippen te versnellen", zegt ir. John Sijben, aio bij de leerstoelgroep Adaptatiefysiologie. "Tot nu toe is er nog niet gekeken naar de mogelijkheid om via het voer kippen meer weerstand tegen ziekten te geven." Sijbens project, dat begin 2002 zal zijn afgerond, is bedoeld als wetenschappelijke onderbouwing voor zo'n immuunstimulerend voer.

Sijben richt zijn aandacht op de vetzuren in het voer. "De bestaande voeders bestaan grotendeels uit soja, graan en ma?s", zegt Sijben. "De vetzuren in die producten zijn vooral n6-vetzuren. Daarvan weten we dat ze ontstekingsreacties verhevigen. In vis vind je n3-vetzuren. Die leiden juist tot milder ontstekingsreacties. Er zijn ook theorie?n dat die vetzuren de kans op kanker zouden kunnen verminderen."

In zijn onderzoek geeft Sijben kippen voer met een verschillende vetzuursamenstelling, en dient ze vervolgens eiwitten uit bacteri?n toe die het immuunsysteem prikkelen. Daarna meet hij de reactie van de kippen op celniveau, en kijkt naar de aanmaak van stoffen als interferon-gamma, interleukine-2 en tumor necrose factor alfa. "Dat we die stoffen bij kippen kunnen meten is op zich al vrij nieuw", zegt Sijben. "Er zijn nog geen assays voor. We meten ze op RNA-niveau."

Delen van Sijbens dissertatie zijn de afgelopen maanden in Poultry Science verschenen. | W.K.