Student - 2 april 2014

Virtuele portemonnee vervangt chipknip

tekst:
Rob Ramaker
4

Studenten kunnen over twee weken alleen nog voor printjes betalen met een virtuele portemonnee. Deze eWallet vervangt de chipknip die per 1 januari 2015 verdwijnt in heel Nederland.

In de praktijk betaal je straks met je WUR-kaart. Er komt hierbij geen tegoed op het pasje zelf, maar hij wordt gekoppeld aan een virtuele portemonnee op een centrale computer. Deze eWallet kun je vullen door met iDeal geld over te maken van je eigen rekening. Of, wanneer je geen Nederlandse rekening hebt, via Paypal. Het nieuwe systeem is nu al operationeel en het Facilitair Bedrijf (FB) hoopt dat studenten de eWallet snel gaan gebruiken. Om hen over de streep te trekken, verloten ze een iPad onder alle gebruikers die zich voor 14 april aanmelden.

Het FB denkt met de eigen eWallet de beste vervanger te hebben voor de chipknip. ‘Het was voor ons bijvoorbeeld niet aan de orde om terug te gaan naar cash geld,’ zegt Annet de Haas, hoofd Location facilities. ‘Dat zorgt voor teveel vandalisme en de automaten moeten bovendien geleegd worden.’ Ook is bewust niet gekozen voor één van de nieuwe betaalsystemen die banken hebben geïntroduceerd, zoals Minitix. Deze kennen een harde concurrentie en het is onduidelijk welke boven zal komen drijven. De Haas: ‘Het zou zonde zijn als onze oplossing over een paar jaar weer uit wordt uitgefaseerd door een bank.’

Het was voor ons niet aan de orde om terug te gaan naar cash geld.
Annet de Haas, hoofd Location facilities

Overigens zijn er nu nog geen plekken waar je deze Weuro’s daadwerkelijk kunt uitgeven. Pas over twee weken worden de nieuwe print-, scan- en kopieercombinaties – met het betalingssysteem – geïnstalleerd in Forum en Orion. De Leeuwenborch volgt waarschijnlijk een week later. Volgens de huidige planning schakelen de koffieautomaten medio tot eind mei om. De cateraars en de WUR-shop mogen zelf kiezen of ze meedoen of hun klanten gewoon laten pinnen.

Studenten die het nieuwe systeem gaan gebruiken moeten wel opletten dat ze niet onnodig geld uitgeven aan transactiekosten. Per gestort bedrag zijn deze bij iDeal 60 cent. Het is dus gunstiger om altijd het maximumbedrag van 50 euro over te maken, in plaats van één van de andere veelvouden van 10 euro. Storten met Paypal is sowieso relatief ongunstig. Voor elke transactie vraagt het bedrijf 35 cent plus 3,9 procent van het gestorte bedrag. Om deze extra kosten te compenseren verlaagt FB de printtarieven.

De eWallet is op te laden via het linkje op Myportal, of de QR-code die straks naast de multifunctionele printers hangt.

Re:acties 4

 • Ouderejaars

  Ik vind het wel heel karig dat we nu niet meer gratis kunnen opladen. 0,60 cent is niet veel, maar oneindig meer dan gratis, dus een achteruitgang. Tevens studeer ik bijna af, dus vraag ik me af of ik die 50 euro wel op of terug ga krijgen... :(

  Reageer
 • Ard Schakel

  Net voor het eerst geld op mijn eWallet gezet. Is er misschien een mogelijk om online mijn saldo te checken? Ik heb tevens geen bevestiging van mijn betaling ontvangen op mijn wur mail, klopt dit?

  Reageer
 • Jan-Willem Kortlever

  Komt er ook een mogelijkheid saldo te laden bij een oplaadpunt ergens op de campus? De Chipknip is handig omdat je die op meerdere plaatsen op kunt laden. Nu zit je straks in de praktijk zonder saldo en kun je eerst thuis via Ideal op gaan laden, dat is omslachtig. En hoe check je salso? Dat is mij ook niet duidelijk..

  Reageer
  • Pim Marcusse

   Het opladen van de eWallet kan tevens op de smartphone via de telebankieren app. Een QR code naar de opwaardeerpagina wordt bij de printer geplaatst.
   De eerste keer is een reader nodig van desbetreffende bank, maar als eenmalig het rekeningnummer bekend is, is het volgens mij mogelijk om dit zonder reader uit te voeren.
   Saldo wordt zichbaar bij het aanbieden van de WUR kaart bij zowel de printers als de koffieautomaten.

 • E. de Vries

  Transactie kosten zijn zooo ploegen met een rondgaande ploeg

  Reageer

Re:ageer