Nieuws - 2 april 2014

Virtuele portemonnee vervangt chipknip

tekst:
Rob Ramaker

Studenten kunnen over twee weken alleen nog voor printjes betalen met een virtuele portemonnee. Deze eWallet vervangt de chipknip die per 1 januari 2015 verdwijnt in heel Nederland.

In de praktijk betaal je straks met je WUR-kaart. Er komt hierbij geen tegoed op het pasje zelf, maar hij wordt gekoppeld aan een virtuele portemonnee op een centrale computer. Deze eWallet kun je vullen door met iDeal geld over te maken van je eigen rekening. Of, wanneer je geen Nederlandse rekening hebt, via Paypal. Het nieuwe systeem is nu al operationeel en het Facilitair Bedrijf (FB) hoopt dat studenten de eWallet snel gaan gebruiken. Om hen over de streep te trekken, verloten ze een iPad onder alle gebruikers die zich voor 14 april aanmelden.

Het FB denkt met de eigen eWallet de beste vervanger te hebben voor de chipknip. ‘Het was voor ons bijvoorbeeld niet aan de orde om terug te gaan naar cash geld,’ zegt Annet de Haas, hoofd Location facilities. ‘Dat zorgt voor teveel vandalisme en de automaten moeten bovendien geleegd worden.’ Ook is bewust niet gekozen voor één van de nieuwe betaalsystemen die banken hebben geïntroduceerd, zoals Minitix. Deze kennen een harde concurrentie en het is onduidelijk welke boven zal komen drijven. De Haas: ‘Het zou zonde zijn als onze oplossing over een paar jaar weer uit wordt uitgefaseerd door een bank.’

Het was voor ons niet aan de orde om terug te gaan naar cash geld.
Annet de Haas, hoofd Location facilities

Overigens zijn er nu nog geen plekken waar je deze Weuro’s daadwerkelijk kunt uitgeven. Pas over twee weken worden de nieuwe print-, scan- en kopieercombinaties – met het betalingssysteem – geïnstalleerd in Forum en Orion. De Leeuwenborch volgt waarschijnlijk een week later. Volgens de huidige planning schakelen de koffieautomaten medio tot eind mei om. De cateraars en de WUR-shop mogen zelf kiezen of ze meedoen of hun klanten gewoon laten pinnen.

Studenten die het nieuwe systeem gaan gebruiken moeten wel opletten dat ze niet onnodig geld uitgeven aan transactiekosten. Per gestort bedrag zijn deze bij iDeal 60 cent. Het is dus gunstiger om altijd het maximumbedrag van 50 euro over te maken, in plaats van één van de andere veelvouden van 10 euro. Storten met Paypal is sowieso relatief ongunstig. Voor elke transactie vraagt het bedrijf 35 cent plus 3,9 procent van het gestorte bedrag. Om deze extra kosten te compenseren verlaagt FB de printtarieven.

De eWallet is op te laden via het linkje op Myportal, of de QR-code die straks naast de multifunctionele printers hangt.