Nieuws - 5 februari 2016

Virtueel een rondje over de campus

tekst:
Roelof Kleis

De WEpod rijdt vrijwel dagelijks rondjes over de campus. Meerijden kan nog niet. Maar virtueel is het, dankzij een handige simulatie, wel mogelijk.

Jorrit Kuipers op de simulator van Green Dino. Foto Sven Menschel

De simulatie is van Green Dino, een van de bedrijven die begin deze maand in Plus Ultra zijn getrokken. Het bedrijf maakt rijsimulatoren en was tot voor kort gevestigd op het Agro Business Park in Wageningen. Met de ontwikkeling van de virtuele WEpod haakt Green Dino aan bij de buzz rond het zelfrijdende voertuig.

‘Eigenlijk zijn we er een beetje te laat bij betrokken geraakt’, zegt Jorrit Kuipers, een van de twee directeuren van Green Dino. ‘We hoorden er pas van toen het projectgeld al was besteed.’ Jammer, vindt Kuipers, want Green Dino is goed in verkeerssimulatie. ‘Je moet dat voertuig eigenlijk in het verkeer zien. Heeft hij verstand? Hoe reageert hij op verkeer? Met simulaties kun je dat prachtig illustreren. Waarom zijn we daar niet bij betrokken?’

‘Maar ik snap het ook wel’, vervolgt Kuipers. ‘Er is in eerste instantie heel erg ingezet op de techniek. De grote uitdaging is om de Wepod uberhaupt aan het rijden te krijgen. Wat wij doen is meer iets voor de volgende fase in de ontwikkeling.’  Toch was daarmee de kous niet af. ‘Toen we hoorden dat er nog ruimte werd gezocht om het ding op de campus te stallen, zijn we daar meteen ingestapt.’ De WEpod staat daarom gedurende het project ‘op stal’ in Plus Ultra.

Kuipers kreeg vervolgens van Wageningen UR de opdracht om een 3D-simulatie van de WEpod-ervaring op de campus te maken. De gebruiker van de applicatie kan de WEpod oproepen, een stuk meerijden over de campus en weer uitstappen. ‘Onderweg kun je informatie opvragen over de gebouwen die voorbij komen en de sensoren die het voertuig gebruikt om zijn weg te vinden. Op die manier is het een leuke introductie van de campus’, vindt Kuipers.

Kuipers is alumnus. Hij studeerde landschapsarchitectuur. Green Dino werd in 1992 opgericht. Het bedrijf maakte een paar jaar terug voor Marktonderzoek en consumentengedrag de virtuele supermarkt. Op dit moment wordt een onderzoek afgerond naar nudging op het eetgedrag van consumenten. Green Dino bouwde daarvoor een virtueel Restaurant van de Toekomst.

De WEpod-applicatie, zie de link hierboven, komt binnenkort op de website van Wageningen UR.