Nieuws - 7 december 2009

Vinger in je reet

Het wil nooit zo lukken tussen mij en Wageningse jongeren. In het ruime jaar dat ik hier studeer heb ik een drietal aanvaringen gehad, waarbij het één keer op een vechtpartij uitliep en twee keer bijna.

Op een laat tijdstip raakte ik bij de wc in gesprek met een gastje van zestien. Voor ik het wist had ik een kopstoot te pakken - ik had gezegd dat hij zijn bek moest houden omdat hij dom was. Ik wist hem nog een tik op zijn kaak te geven voordat de beveiliging ons uit elkaar haalde. Hij wachtte me op met twintig vriendjes en ik moest met mijn entourage het hazenpad kiezen via de achterdeur.
Een andere aanvaring is ook wel aardig om te vermelden. Ik riep laat op vrijdagavond naar een clubgenoot of hij een vinger in zijn reet wilde, een verzonnen drankje met jenever en Schrobbelèr. Een Wajo die niet op de hoogte was van de ware toedracht van de vraag dacht dat het aan hem gericht was, met een woordenwisseling tot gevolg.
De sprekers van het stadsdebat hadden het alleen maar over integratie. Meer studenten in de politiek. Studenten in de jongerenraad. Jongeren in de studentenbond. Gedeelde sportfaciliteiten. Niemand dacht aan de mogelijkheid dat het gewoon nooit gaat vlotten tussen studenten en hun lokale generatiegenoten. Alleen de eigenaar van de Vlaamsche Reus en oud-student Carel Oomes schepte een realistisch beeld: 'In mijn tijd werd op een gegeven moment de ASB opgericht, de Anti Studentenbond. Die hebben we toen tot twee keer toe in elkaar getrimd.' 
En zeg nou zelf, de twee groepen hebben alle redenen om elkaar niet te mogen. De jongeren zijn uitgesloten van de beste feesten en de dure faciliteiten van de universiteit. Ze hebben veel meer haar op hun tanden dan de brave borsten die geleerd hebben van hun hoogopgeleide moeder om conflicten met woorden op te lossen. Studenten voelen zich geïntimideerd, maar minachten Wajo's ook openlijk. Dat is geen goede basis voor integratie.
Tom is de blogger van resource. Hij is 19, tweedejaars Toegepaste Communicatiewetenschappen bij Wageningen Universiteit. In zijn blog gaat hij, elke maandag, in op de actualiteit.