Nieuws - 8 juni 2018

Vijverkever heeft gebroken poot

tekst:
Roelof Kleis

De kever in de vijver bij Orion heeft een poot gebroken. Onverlaten hebben waarschijnlijk geprobeerd op het kunstwerk te klimmen.

© Roelof Kleis

Het valt in eerste instantie niet eens heel erg op. De linkerachterpoot van het insect hangt een beetje schuin naar beneden en raakt het water. Maar van dichtbij is duidelijk te zien dat de poot is geknakt. Het beeld zal moeten worden gerepareerd. En dat kost een paar centen. Toch doet Marten Scheffer, de initiatiefnemer van Must Leave, er luchtigjes over.

Compliment
Scheffer wil het vooral geen vandalisme noemen. ‘We weten niet wat er is gebeurd, maar het meest waarschijnlijke is dat iemand heeft geprobeerd erop te klimmen, als een soort Harry Potter op de draak. Dat moet afgelopen dinsdag zijn geweest. Ach, ik beschouw het maar als een compliment. De aantrekkingskracht van het beeld is te groot. Dit is geen vandalisme.’

De aantrekkingskracht van dit beeld is de groot. Dit is geen vandalisme
Marten Scheffer

Desondanks is eer reparatie wel nodig. Komende week komt de Deense keverbouwer Vagn Iversen  naar de campus om de poot weer ordentelijk aan het lijf te zetten. En dat is meer werk dan alleen wat lassen. Om de metalen kern van de poot zitten kunststoflaagjes die opnieuw aangebracht moeten worden. ‘Dat is allemaal nogal een gedoe en dat kan hij alleen doen’, zegt Scheffer.     

Camera
Om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt, zullen enkele maatregelen worden genomen. Scheffer denkt aan bordjes met een tekst als: ‘Our beatle is fragile, please don’t touch’. Ook zal er een camera worden geplaatst. De dichtstbijzijnde camera nu hangt aan de gevel van Orion. Dat is te ver om de vijver in de gaten te houden en werkt bovendien niet preventief.