Organisatie - 13 december 2007

Vijf miljoen voor bestrijding vogelgriep Indonesië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vijf miljoen euro uitgetrokken voor een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR, Universiteit Utrecht en Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) Deventer dat zich in Indonesiƫ bezighoudt met de bestrijding van vogelgriep. Deze week is hiervoor een contract gesloten.
Het Nederlandse samenwerkingsverband moet de verspreiding van aviaire influenza in Indonesiƫ een halt helpen toeroepen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zogenoemde compartimentering, waarbij de ziekte per landsdeel of regio wordt bestreden.
Vogelpest vormt een groot probleem in Indonesiƫ sinds de eerste uitbraken in 2003. Nergens zijn zoveel mensen door vogels besmet geraakt en overleden als daar. Inmiddels is het aantal dodelijke slachtoffers opgelopen tot 91.
Nederland biedt al sinds 2005 hulp bij de bestrijding van de ziekte. Er is onder meer gewerkt aan de training van lokale deskundigen om de ziekte tijdig te herkennen. Bovendien zijn veldproeven gedaan naar de effectiviteit van vaccins.
Het Nederlandse consortium staat onder leiding van Wageningen International.