Wetenschap

Vijf miljoen extra voor verder ontwikkelen van ‘afslankbacterie’

De startup A-Mansia, van WUR en de Universiteit van Louvain, heeft nog eens vijf miljoen euro binnengehaald, bovenop een startkapitaal van 13 miljoen. Met het geld hoopt het bedrijf de ontwikkeling van onder meer voedingssupplementen tegen overgewicht te versnellen.
Tessa Louwerens

Willem de Vos, medeoprichter van A-Mansia © Bram Belloni

Akkermansia werd in 2004 min of meer toevallig ontdekt door Willem de Vos, hoogleraar bij de leerstoelgroep Microbiologie. In 2016 richtte De Vos samen met de Belgische hoogleraar Patrice Cani van de Universiteit van Louvain het bedrijf A-mansia op. Binnen een jaar haalden ze al het gewenste startkapitaal van 13 miljoen euro binnen. Daar komt nu dus nog eens nog 5 miljoen bovenop van het investeringsfonds Innovation Industries.

Over drie jaar wil A-Mansia voedingssupplementen tegen overgewicht op de markt brengen. Daarvoor gebruikt het bedrijf de ‘afslankbacterie’ Akkermansia muciniphila. Toediening van de bacterie helpt om overgewicht, en vermoedelijk ook andere ziekten zoals leververvetting en darmontsteking, tegen te gaan. ‘Je moet het niet zien als een oplossing voor ongezond eten en te weinig bewegen’, zegt De Vos. ‘Door de bacterie toe te dienen verschuif je het kantelpunt een beetje en ontwikkelt iemand minder snel overgewicht.’

Medicijnen

Het voordeel is dat de bacterie ook in gepasteuriseerde (door verhitting gedode) vorm werk. Dat maakt het veilig om in voedingsmiddelen toe te passen. Er zijn nog wel veel onzekerheden in de vertaling naar concrete producten. Zo is nog niet precies bekend hoe toepasbaar de bacterie is als iemand een bepaalde aandoening heeft. ‘De komende jaren gaan ook kijken naar mogelijkheden voor toepassingen in medicijnen’, vertelt De Vos.

Het aanvullende onderzoek zal vooral plaatsvinden in de omgeving van Brussel, waar ook het kantoor van A-Mansia gevestigd is. Een deel van het onderzoek zal ook in Wageningen worden gedaan. De Vos: ‘We kijken ook naar mogelijkheden in andere landen, zoals de Verenigde staten, omdat daar de regelgeving soepeler is waardoor ontwikkeling sneller gaat.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.