Nieuws - 27 januari 2011

Vijf docu's op een dag

Hoewel ze aan een opmars bezig zijn, weten documentaires het grote publiek nog altijd niet te boeien. Vijf documentaires zijn te zien tijdens het IDFA-weekend bij Cinemec in Ede.

26-autumn-goldint.jpg
Stel je voor: een hele oude man met van dat losse vel, haar uit zijn oren, loopt een beetje krom en niet helemaal soepel meer. Je reguliere hoogbejaarde. Maar deze heeft een witte tanktop aan, een kruising tussen zijn vertrouwde hemd en blitse moderne sportkleren. Elke dag trekt hij zich op aan een rekstok in zijn kamer, rent hij trappen op en af en gaat op zijn hoofd staan.
De documentaire Autumn Gold gaat over vijf atleten 'in de herfst van hun leven', die naar een kampioenschap in Finland gaan. Daar strijden ze voor goud in atletiekonderdelen als verspringen, discuswerpen en hardlopen. 'Ich will euch überleben', is het motto van een van hen. Kortom, een ontroerende documentaire die op z'n minst voor een glimlach zorgt.
Autumn Gold is een van vijf documentaires die te zien zijn tijdens het IDFA-weekend bij Cinemec in Ede. De mega-bioscoop met commerciële uitstraling heeft ook voor de echte filmliefhebber een interessante programmering. Opmerkelijk, want hoewel ze aan een opmars bezig zijn, weten documentaires het grote publiek nog altijd niet te boeien. Dit is de kans om je horizon eens te verbreden, en de docu een kans te geven. Gewoon tussen de grote Hollywood-films, met een grote zak m&m's in je hand. Voor 25 euro kun je in één dag alle vijf de films op een enorm scherm zien.
Into Eternity gaat over de opslag van nucleair afval en de invloed daarvan op de generaties die na ons komen. Een echt Wagenings thema, maar wel een beetje belerend misschien. Curacao gaat over de vraag waarom Antillianen geen leiding willen geven. People I could have been and maybe am, waarbij de filmer vriendschappen sluit met allerlei onbekenden,  is geheel gefilmd met een mobiele telefoon. En in de mini-docu (15 minuten) Maria's Way, deelt een oude vrouw stempels uit aan pelgrims op de route naar Santiago de Compostela.
Kortom, er is van alles wat. Van serieus tot vrolijk en over individuen of de maatschappij.
En je hoeft niet bang te zijn dat je je hele weekend kwijt bent, want het programma op zaterdag en zondag is hetzelfde.

Best of IDFA on tour is op 5 en 6 februari te zien in Cinemec Ede, 14.00 -21.45 uur. Passepartout 25 euro. Zie ook cinemec.nl