Wetenschap - 28 augustus 2009

Vies eten van gezicht af te lezen

Onsmakelijk eten is van het gezicht van kinderen af te lezen als je de consumptie van voedsel op beeld vastlegt en analyseert. Maar of ze het eten als lekker of neutraal beoordelen, is niet op te maken uit de beelden.

viesgezicht3.jpg
Dat concludeert voedingsonderzoeker ir. Gertrude Zeinstra, die zes kinderen tussen vijf en dertien jaar zeven verschillende sapjes voorzette. Ze publiceert er over in het komende nummer van Food Quality and Preference.

Een camera registreerde de gezichten van de kinderen tijdens het proeven van de sapjes. Met behulp van het Facial Action Coding System werden spierveranderingen in het gezicht bekeken en genoteerd. Eerder onderzoek had uitgewezen dat met name de wenkbrauwen, ogen, neus, mond, lippen en kin informatie verraden over de smaakbeleving. Zeinstra en voedingsstudente Denisse Colindres stelden aan de hand van de beelden vast hoe de verschillende proefpersonen de sapjes waardeerden en legden dat oordeel naast de waardering die de kinderen zelf hadden gegeven.

Zeinstra wist de vieze sapjes via de beelden te traceren. ‘Als kinderen hun hoofd wegdraaien, vinden ze het vaak niet lekker. Ook de lippen op elkaar en de wenkbrauwen omlaag duiden op een vieze smaak. Het gaat om natuurlijke reacties waar mensen niet veel controle over hebben.’ Maar of de kinderen de sapjes als lekker of neutraal beoordeelden, was niet op te maken uit het beeld.

Ze benadrukt dat het onderzoek met slechts zes kinderen een test was om te kijken of de methode werkte. Nader onderzoek met meer proefpersonen moet uitwijzen of het onderscheid tussen lekker, redelijk en vies eten daadwerkelijk van het gezicht valt af te lezen. Juist kleine verschillen en subtiele veranderingen in smaakbeleving zijn interessant voor de wetenschap en het bedrijfsleven.

Dat afkeer van eten veel duidelijker zichtbaar is dan genot, lijkt logisch vanuit biologisch of evolutionair oogpunt. ‘Het is belangrijker om te laten weten dat iets vies is dan dat iets lekker is’, zegt Zeinstra. ‘Vies, vaak bitter eten kan verwijzen naar gifstoffen – het is belangrijk dat anderen dat dan ook weten.’