Nieuws - 1 januari 1970

Vierkant

Vierkante eieren stapelen makkelijker. Dus waarom geen kippen fokken die vierkante eieren leggen? Prof. Jack Leunissen zegt niet dat het kan.

Maar als het kan, dan kan het dankzij zijn vakgebied, de bio-informatica. ,,We hebben samen met fokkerijbedrijven een systeem gemaakt dat in de literatuur op zoek gaat naar artikelen die ons informatie kunnen geven over de genetische oorzaken van bepaalde eigenschappen’’, zegt Leunissen in zijn inaugurele rede. ,,Uiteraard met het doel om die vervolgens te beïnvloeden, bijvoorbeeld om kippen met vierkante eieren te fokken.’’
Bio-informatica, zegt Leunissen, is meer dan het loslaten van statistiek op de gegevens die vrijkomen bij het kraken van gencodes. ,,Een filosoof heeft ooit gezegd: statistics are like a young woman in a bikini: they show most of the parts, but leave the most important bits covered’’, aldus Leunissen. Door parallellen met wat bekend is uit andere genomen probeert bio-informatica de tekortkomingen van de statistiek echter te overkomen. | W.K.

Meer over de inaugurele rede van Leunissen bij wetenschap.