Nieuws - 6 september 2007

Vierde geldstroom

Aan het begin van deze zomer, op zondagavond 1 juli, heb ik met toenemende verbijstering naar de televisie gekeken. Een Tele-Bingoshow om geld in te zamelen zodat de Vrije Universiteit een kankercentrum kan bouwen.
Mijn eerste reactie was: we leven in een ontwikkelingsland als medisch onderzoek en de bouw van een ziekenhuis afhankelijk zijn van een spelletjesshow. Gevolgd door: als de regering, met name het departement van Volksgezondheid en de departementen van Onderwijs en Wetenschappen hier het geld niet voor hebben, waarom houden we dat Haagse poppenspel dan eigenlijk nog in stand?
Maar direct daarop kwam het besef dat Wageningen UR hier een schier eindeloze pot met goud dreigt te laten schieten. Waarom zijn de Haaff, het Atlasgebouw en het complete Alterracomplex niet gefinancierd uit de Stop De Hongershow, de Grote Klimaatshow, of een benefietconcert in de orde van grootte van Live Aid?
Het hoeft nog niet te laat te zijn. Met een beetje goede wil kan er een deal met BNN of SBS gesloten worden om volgend jaar een Goede Doelen Loterijshow te claimen voor nieuwbouw ten behoeve van het klimaatonderzoek in Wageningen, en het jaar daarop een Duurzaam Voedselshow voor nieuwbouw ten behoeve van AFSG. Wellicht volgt daarna nog een Boer Zoekt Inkomenshow bij de KRO om de verhuizing van het LEI te financieren.
Met een bestuursvoorzitter die zijn sporen verdiend heeft in de commerciƫle sector moet het toch een koud kunstje zijn om de aflaten van het Nederlandse publiek om te buigen tot een permanente vierde geldstroom voor Wageningen UR. Grijp die kans voor het te laat is!