Wetenschap

Vierdaagsewandelaars als proefkonijn

De Nijmeegse Vierdaagse is in volle gang. Wetenschappers van WUR en Radboud UMC zijn er ook bij. Ze onderzoeken het effect van cholesterolverlagers op de spieren van wandelaars.
Tessa Louwerens

© Shutterstock

Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders gebruiken het medicijn statine, dat wordt voorgeschreven als cholesterolverlager. ‘Een belangrijke bijwerking is dat mensen er spierklachten van krijgen, zoals stijfheid en spierpijn’, vertelt Maria Hopman arts-fysioloog bij Radboud UMC en één dag in de week verbonden aan WUR. ‘Dat is een reden dat mensen soms met hun medicijnen stoppen.’ Iets wat volgens haar niet wenselijk is vanwege de risico’s van een te hoog cholesterol.

Spierschade

De onderzoekers denken dat deze spierklachten ontstaan omdat de statines de mitochondriën, dat zijn de energiefabriekjes van de cellen, afremmen. Om dat te toetsen vergelijken ze twee groepen wandelaars die cholesterolverlagers slikt, de ene groep van vijfendertig wandelaars hebben wel spierklachten de andere groep niet. De controlegroep bestaat uit mensen die geen cholesterolverlagers gebruiken. Hopman: ‘Het mooie aan de Vierdaagse is dat je een grote groep kunt onderzoeken van mensen die een grote lichamelijke inspanning leveren. Op die manier kunnen we de effecten van zware inspanning en cholesterolverlagers op spieren in kaart brengen.’

Uitdroging

De wetenschappers verzamelen onder andere bloed, urine en wangslijmvlies van de deelnemers. ‘Daarmee onderzoeken we bijvoorbeeld hoeveel spierschade er optreedt, en hoe goed de mitochondriën werken’, zegt Hopman. Ook meten de onderzoekers het gehalte aan Q10 in het bloed. Deze stof, ook verkrijgbaar als voedingssupplement, zou namelijk het effect van statine tegen kunnen gaan en zo helpen om spierklachten te verminderen. Er is echter vrij weinig bekend over deze effecten. De onderzoekers willen met het onderzoek meer inzicht krijgen in wat statine precies doet en wat de mogelijke gunstige effecten van Q10 supplementen zijn.

Voor het verrichten van de metingen is er een tijdelijk lab ingericht in een school bij het startpunt van de Vierdaagse. Hopman: ‘Het is erg warm vandaag, dus ik verwacht dat we eind van de dag wel mensen zullen zien die wat uitgedroogd zijn. Dat is wel iets waar we rekening mee moeten houden voor de metingen, omdat je daardoor waardes meet die hoger uitvallen.’

Het onderzoek maakt deel uit van een meerjarig onderzoeksproject naar de effecten van een actieve leefstijl op gezondheid, kwaliteit van leven, progressie van ziekten en ziektebeleving. ‘We doen sinds 2007 elk jaar onderzoek tijdens de vierdaagse waarbij we steeds een ander thema kiezen.’ Naar verwachting worden de resultaten van de studie volgend jaar gepubliceerd.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.