Organisatie - 24 januari 2008

Vier vrouwen persoonlijk hoogleraar

Rector Martin Kropff heeft zeven persoonlijk hoogleraren benoemd. Onder hen zijn vier vrouwen: voedingskundige Ellen Kampman, toxicoloog Tinka Murk, epidemioloog Edith Feskens en fytopatholoog Francine Govers.

1760_nieuws.jpg
Drie mannen werden geëerd met de titel die wordt toegekend aan excellente wetenschappers van de universiteit. Wiskundige Gerco Angenent, bodemecoloog Peter de Ruiter en entomoloog Willem Takken mogen zich vanaf nu ook hoogleraar noemen. Willem Takken mocht dat overigens al, hij was al bijzonder hoogleraar.
Volgens Kropff heeft het geslacht van de nieuwe hoogleraren geen rol gespeeld in de selectieprocedure. ‘Wij hadden geen voorkeur voor mannen of vrouwen. Deze vrouwen behoren tot de absolute top. Ze hebben hoge kwalificaties en een indrukwekkende publicatielijst. We hebben echt alleen op kwaliteit gelet. Ik ben erg tevreden met die uitkomst. We zien al jaren dat er meer vrouwen promoveren. Nu zien we ook dat ze doorstromen naar het hoogleraarsniveau. Dat is een goed teken.’
De raad van bestuur benoemt eens in de drie jaar persoonlijk hoogleraren. De kenniseenheden zijn gevraagd kandidaten voor te dragen. Maatschappij en Dier hebben geen kandidaten genomineerd.