Student - 8 oktober 2009

Vier tips voor een gratis symposium

VHL-studente Kust- en Zeemanagement Marlot Roelofs regelde gratis toegang en hotelovernachting bij De Noordzeedagen. In een vier stappenplan legt ze uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Lunchen tijdens de Noordzeedagen.
Symposia staan bekend als dé evenementen waar je jezelf kunt verkopen. Wie denkt dat het onmogelijk is om als student vrije toegang te krijgen tot een besloten symposium met een gratis hotelovernachting, heeft het mis. Je moet je alleen verdiepen in de organisatie van een symposium en gebruik maken van je status als student. Wil jij de uitdaging aangaan, dan is hier een stappenplan. Voor je het weet zit je te genieten van een uitgebreide lunch en praat je met de deskundigen uit je vakgebied.
1
Professioneel opgezette symposia zijn meestal besloten. De toegangsprijzen zijn vaak hoog. Daarom kun je het beste een motivatiebrief te sturen naar de communicatiecoördinator van het symposium (het adres vind je op de internetsite van het symposium) In deze brief vermeldt je dat je hem na een week terugbelt.
2
Stel in het gesprek voor dat je een actieve bijdrage kunt leveren in de vorm van het houden van een presentatie of het geven van naamsbekendheid onder andere studenten. Op deze manier kun je onderhandelen; bijvoorbeeld een actieve bijdrage in ruil voor een gratis overnachting.
3
Heb lef en laat duidelijk blijken dat je het symposium bezoekt om te investeren in jezelf. Hierdoor laat je zien dat je gemotiveerd bent en bereid om te werken.
Maak gebruik van het feit dat je jong bent en uiteindelijk bijdraagt aan de toekomst van het vakgebied. De communicatiecoördinator is zelf ook student geweest en weet hoe het is om in jouw schoenen te staan.
4
Wees geduldig en geef niet op. Je bent student en draait natuurlijk niet je hand om voor een geheel verzorgd dagje uit! Het woord symposium is immers afgeleid van het Griekse ‘symposion', dat letterlijk ‘samen drinken' betekent. Dat mag geen enkel probleem zijn. / Marlot Roelofs
Hoe zou jij gratis toegang regelen tot een congres? Reageer en laat het ons weten.