Student - 6 september 2018

tekst:
Albert Sikkema,Lieke de Kwant
4

Bijna 40 procent van de Nederlandse eerstejaars had tijdens de Annual Introduction Days (AID) nog geen kamer in Wageningen en omstreken. Dat blijkt uit een peiling van Resource. Veel studenten moeten noodgedwongen op en neer reizen, met soms reistijden van zeven uur per dag.

Aankomende eerstejaars studenten zonder kamer kamperen op de speciale AID-camping tijdens de introductieweek. © Guy Ackermans

305 Nederlandse eerstejaars studenten vulden de vragenlijst in. Van die groep wilde 86 procent een kamer in Wageningen, 14 procent bleef liever thuis wonen. Van de groep die een kamer in Wageningen zocht, had 47 procent een vaste kamer gevonden en 15 procent een tijdelijke kamer. De andere 38 procent zocht nog een kamer.

De meerderheid van deze kamerzoekers (65 procent) gaat de komende maanden noodgedwongen op en neer reizen naar Wageningen vanuit het ouderlijk huis. Hun gemiddelde reistijd bedraagt 3 uur per dag, met uitschieters naar 7 uur, blijkt uit de peiling. Ruim een kwart van de studenten gaat logeren bij familie, vrienden of kennissen, een handvol wil gaan kamperen of ‘heeft nog geen idee’.

Studentenhuis
De Nederlandse studenten die wel een kamer hebben gevonden, zitten overwegend bij particuliere kamerverhuurders. 43 procent zit in een studentenhuis, bij een hospita of in een door ouders gekocht huis of flat, terwijl 38 procent een kamer heeft gevonden bij studentenhuisvesters als Idealis, Duwo en Socius.

De cijfers komen overeen met de resultaten van de Resource-peiling tijdens de AID van vorig jaar. Net als dit jaar had 38 procent van de eerstejaars toen nog geen kamer. Wel daalt dit jaar het aantal studenten met een vaste kamer met 4 procent en stijgt het aantal studenten met een tijdelijke kamer navenant.

In tegenstelling tot de Nederlandse studenten zijn de internationale studenten allemaal onder dak, blijkt uit de enquête. Van de 85 internationale eerstejaars die de vragenlijst invulden heeft 82 procent een vaste kamer voor zichzelf en 8 procent een gedeelde kamer op het kazerneterrein in Ede. De rest logeert, zit in een hotel of in onderhuur. WUR geeft een kamergarantie aan internationale bachelors- en master-studenten, maar niet aan Europese uitwisselingsstudenten.

Kazerneterrein
Over de huisvesting op het kazerneterrein in Ede zijn sommige internationale studenten niet tevreden. Zo moeten 70 studenten één keuken delen, laat de schoonmaak volgens sommige bewoners te wensen over en zou er geregeld worden ingebroken.

De kamernood onder Nederlandse eerstejaars is dus onverminderd hoog. Resource sprak ook AID-mentoren – tweedejaars studenten – die nog geen kamer hebben gevonden. Idealis en de universiteit zoeken naarstig naar plekken en mogelijkheden om het kamerbestand uit te breiden. Zo overweegt Idealis om tijdelijke kamers te realiseren op de parkeerplaats bij studentenflat Hoevestein.

Re:acties 4

• Pith Schure

Wij proberen een huis te kopen voor de huisvesting van studenten, maar lopen iedere keer tegen mogelijkheden aan waar de gemeente dat niet toestaat!

• Internationalisering

Zo zie je dus dat de internationalisering van de WUR ten koste gaat van de Nederlandse studenten. Dat lijkt met niet de bedoeling!

• echte universiteit

Een echte universiteit zou de ruimte op de campus hebben gebruikt om studentenwoningen te bouwen. Maar de WUR haalt liever grote bedrijven als Campina en Unilever binnen....

• Ouderejaars

Heel jammer om te lezen dat er nog zoveel eerstejaars geen kamer hebben. Dit is een moment waarop ik me schaam voor de samenwerking tussen gemeente, universiteit en woningcorporaties. Nu is al helemaal duidelijk dat honderden studenten de dupe zijn van gebrekkig overleg tussen partijen die onvoldoende toenadering naar elkaar konden vinden. De oplossingen zijn er: een stop op nieuwe studenten, meer studentencomplexen of meer vergunningen voor studentenwoningen. Helaas, het is niet gelukt.
    Ik hoop van harte dat de organen die de macht hebben dit grote probleem die vele eerstejaars persoonlijk treft, op te lossen en dat ze vanuit hun voorbeeldfunctie zullen laten zien dat ze hier zeker samen uitkomen.