Organisatie - 1 januari 1970

Vier miljoen subsidie van EZ

Het ministerie van Economische Zaken heeft een kleine vier miljoen euro toegekend aan Wageningse projecten. Bijdragen van regionale overheden zullen dit bedrag verdubbelen.

EZ geeft de subsidie vanuit het programma ‘Pieken in de Delta’, dat in Nederlandse regio’s belangrijke economische sectoren moet stimuleren. De drie Wageningse initiatieven die geld krijgen willen de voedingsindustrie in Oost-Nederland technologisch op en hoger plan brengen.
Nanotechnology for Food and Health is het grootste programma dat geld ontvangt. Hierin werken de universiteiten van Wageningen, Nijmegen en Twente samen. ‘Als de provincies Overijssel en Gelderland hun bijdrage hebben gegeven, hebben we vier miljoen in kas’, zegt initiator dr. Frans Kampers. ‘De universiteiten zullen een zelfde bedrag overmaken, en nog eens vier miljoen moet komen uit het bedrijfsleven.’ Er komen dit jaar twee rondes, waarin onderzoekers en bedrijven projectvoorstellen kunnen indienen. Het is dan ook nog niet duidelijk hoeveel van het bedrag in Wageningen terecht zal komen. Het initiatief zal later deel gaan uitmaken van een nano-initiatief dat Twente gaat opstarten. Met de gecombineerde nano-initiatieven zal uiteindelijk zo’n vijftig miljoen euro zijn gemoeid.
De twee andere Wageningse programma’s die in de prijzen zijn gevallen, zijn respectievelijk Innovaties in Koelvers en Melk op Maat. Samen betalen EZ en de provincies daarvoor respectievelijk 1,4 miljoen en 2 miljoen euro. De bijdragen van kennisinstellingen en bedrijven komen daar nog bij.
Innovaties in Koelvers is een samenwerking tussen Agrotechnology and Food Sciences Group en Struik Foods, en moet resulteren in beter koelverse maaltijden. In Melk op Maat willen Wageningen Universiteit, de zuivelstichting NZO en het bedrijfsleven koeien fokken die melk geven voor een specifiek doel, zoals de productie van kaas. / WK