Nieuws - 8 juni 2011

Vier cent voor een komkommer

Sommige tuinbouwbedrijven zullen failliet gaan door de EHEC-affaire in Duitsland, verwacht het LEI. Een tuinder krijgt op de veiling tussen de 4 en de 9 cent per komkommer.

cucumber.jpg
Niet alleen komkommertelers zijn zwaar in de problemen gekomen doordat de dodelijke EHEC-bacterie in Duitsland in verband is gebracht met komkommers. Ook telers van sla, tomaat en paprika merken dat de vraag naar groente in Duitsland is weggevallen. En Duitsland is de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse groentetelers.
De vraaguitval leidt tot een schade bij de telers van 30 miljoen euro per week, heeft de Rabobank berekend. Als niet snel wordt opgehelderd wat de bron is van de EHEC-bacterie en onduidelijkheid over de rol van groenten bij de besmetting blijft bestaan, zal een aantal komkommerbedrijven failliet gaan, verwacht het LEI.
De komkommerbedrijven zijn de afzetcrisis van de afgelopen jaren nog niet te boven. In 2007 realiseerden de komkommerbedrijven volgens het LEI een negatief inkomen van 17.800 euro. Dat verlies liep in de navolgende jaren op tot 88.000 en 106.000 euro. De bedrijven zitten dus snel in de financiƫle problemen.
Door de vraaguitval in Duitsland worden de komkommers vernietigd, gaan ze naar een biovergister of komen ze op de overvolle markt in andere Europese landen terecht. In de supermarkt kost een komkommer 50 eurocent. De tuinders ontvangen 4 tot 9 eurocent per komkommer op de Mechelse veiling, veel minder dan de kostprijs. De Nederlandse regering heeft samen met de tuinbouwsector een opkoopregeling ingesteld. Dan krijgen de telers 12 cent per komkommer. Een kilo doorgedraaide tomaten is goed voor een vergoeding van 7,25 cent.