Organisatie - 10 juni 2004

Vier buitenlandse studenten in raad

Vier van de twaalf nieuwe leden van de studentenraad zijn van buitenlandse komaf. De verkiezingen werden gewonnen door de Progressieve Studenten Fraktie (PSF). De partij kreeg zes van de twaalf zetels.

De Chinese student International Land and Water Management Wei Qin stond als zevende op de PSF-lijst, maar kreeg zoveel voorkeurstemmen dat hij nummer zes van een zetel in de raad beroofde.
Studentenraadsfractie VeSte verloor twee zetels en zal daarom volgend jaar met vier studenten in de raad zitten. De Christen Studenten Fractie behield haar twee zetels.
De zege van de PSF werd door de leden op twee manieren verklaard, op de borrel na het bekend worden van de uitslag. Ten eerste heeft Wei Qin, die bijna een tiende van alle 1725 uitgebrachte stemmen binnenhaalde, een grote campagne gevoerd onder de studenten op de Nieuwlanden. Ook is hij alle studentenhuizen langsgegaan om zijn landgenoten op te roepen om op hem te stemmen. De tweede reden voor de overwinning van de PSF zou volgens velen liggen in het effect van de PleeSF, het krantje dat de fractie met enige regelmaat ophangt in zoveel mogelijk toiletten op de universiteit.
Het percentage buitenlandse studenten dat volgend jaar in de raad zit komt overeen met het percentage buitenlandse studenten aan de universiteit; 33 procent. Drie van de vier gekozen buitenlanders zetelen bij de PSF: Jasmine Osorio uit de Verenigde Staten en Uxue Donezar en Wei Qin uit China. De vierde is Yun Tang, voorzitter van het International Student Panel, die via Veste in de raad is gekozen. | G.v.H.