Student - 19 mei 2015

Video: Ronselpraktijken studentraadsverkiezingen

tekst:
Koen Guiking,Linda van der Nat
14

Met laptop of tablet in de hand stappen studentenraadsleden deze week op studenten af met de vraag of ze online willen stemmen voor de studentenraadsverkiezingen. ‘Noodzakelijk om een hoog opkomstpercentage te krijgen’, zegt VeSte. Niet gewenst, vinden de andere twee partijen: CSF en S&I.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Charles El-Zeind, momenteel voor S&I in de studentenraad, vertelt dat zijn partij en CSF tegen deze manier van stemmen werven zijn. ‘Maar omdat VeSte het doet, zijn wij genoodzaakt om het ook te doen’, zegt Charles. ‘De Christelijke partij CSF, die ook tegen is, doet overigens niet mee aan deze praktijk. Zij houden vast aan hun overtuiging. Daarvoor neem ik mijn hoed af. Maar zij kunnen vrij eenvoudig hun achterban mobiliseren via Christelijke studentenverenigingen. Wij moeten het vooral hebben van internationale studenten. Die zijn minder goed georganiseerd.’

Nick van Nispen, lijsttrekker van VeSte, erkent dat studenten enige druk kunnen voelen om op de partij te stemmen die ze de laptop aanreikt. ‘Maar mijn ervaring is dat mensen dan toch zeggen: ik stem op een later moment.’ Hij benadrukt dat VeSte-kandidaten niet meekijken naar wat een student uiteindelijk stemt. ‘Het gaat ons niet per se om een stem voor VeSte, maar om een stem in z’n algemeen.’

S&I en CSF hebben er beide bezwaar tegen dat campagnevoeren en stemmen in elkaar versmolten zijn geraakt. Jan-Willem Kortlever, huidig raadslid van CSF, zegt: ‘Mensen moeten na kunnen denken over hun keuze en niet onder druk gezet worden om dat direct te doen.’ Het argument voor het verhogen van het opkomstpercentage snijdt geen hout, vindt Jan-Willem. ‘CSF wil natuurlijk ook dat veel studenten gaan stemmen. Maar een verkiezingsuitslag die representatief is voor hoe Wageningse studenten denken is belangrijker dan een hoge uitslag die in een bepaalde richting is gestuurd.’

Re:acties 14

  • Ellis van Luin

    Wat een goed verhaal. Het is duidelijk goed bedoeld maar niet goed geregeld. In een gemiddeld ontwikkelingsland doen ze dit soort dingen. Ik zeg: hokje met rood potlood

    Reageer
  • ZLG

    In het begin van het filmpje legt Teun van VeSte volgens mij uit dat hier vooraf onderling afspraken over gemaakt zijn. Ik neem aan dat alle partijen van deze afspraken op de hoogte zijn en hier akkoord mee zijn. Je mag wel met laptops op iemand afstappen, maar je er niet mee bemoeien op het moment dat iemand die laptop gebruikt om te stemmen. Een helder verhaal wat mij betreft.

    Een beetje jammer dat de 'journalist' van de Resource hier niet op door gaat of vragen over stelt aan CSF/S&I. Dus mijn vraag aan dhr. Guiking: Was u op zoek naar een vlug sensatieverhaaltje of was u toch een beetje bevooroordeeld...?

    Reageer
    • Anne Walther

      Er was geen afspraak in die zin, omdat de partijen er dus niet over eens waren. Er waren zelfs gesprekken met de uni over geweest, maar zonder resultaat.

    • Dr FeelGood

      As a clarification, there was NO approval for walking with laptops..

  • SDS

    Journalisme is het verhaal van beide kanten bekijken en niet met de titel al een richting op sturen. Bekijk het filmpje dat staat in het artikel en vorm je eigen mening hierover.

    Reageer
    • Verontwaardiging

      Journalisme is ook de waarheid vertellen. De huidige manier van stemmen ronselen is studentenraad onwaardig en brengt hun integriteit ernstig in het geding. Hier moet snel tegen worden opgetreden.

  • F

    Ik vindt het persoonlijk vervelend en toen ik de vorige keer weigerde te stemmen via hun laptop werd daar zelfs verontwaardigd op gerageerd.

    Reageer

Re:ageer