Student - 28 januari 2016

Video: Rijnduik in blootje is traditie

tekst:
Carina Nieuwenweg

Aan de verlate nieuwjaarsduik van de International Forestry Student Organisation Wageningen (IFSOW) deden gisteravond dertig studenten. Acht van hen bliezen een oude IFSOW-traditie nieuw leven in en renden poedelnaakt de Rijn in.

Nieuwjaarsduik IFSOW 2016, deels naakt

Foto: Aart-Jan van de Glind

Een beetje zenuwachtig verzamelen de studenten zich woensdagavond 27 januari in het verenigingsgebouw van Argo. Waar de één zich een echte nieuwjaarsduikveteraan kan noemen, is het voor de ander de eerste keer. Ook ik heb genoeg discipline bij elkaar gesprokkeld om het koude Rijnwater te trotseren voor mijn tweede IFSOW-nieuwjaarsduik.

Hoewel het merendeel braaf in zwemkleding komt opdraven, zijn er ook studenten gehuld in handdoekjes. Zij willen de IFSOW-traditie, die de afgelopen drie jaar verslofte, nieuw leven in blazen. Traditioneel hoor je deze nieuwjaarsduik namelijk in je blootje te doen. En dat werkt aanstekelijk. Uiteindelijk besluiten acht studenten hun zwemkleding op de kant achter te laten.

Dat naaktzwemmen heeft ook nog een menslievende reden. Tijdens een veiling voor een goed doel (herstel van koraalriffen) hebben leden van studievereniging Sylvatica van bosbouw aangeboden om voor een goed bod naakt te water te gaan. Het bestuur van IFSOW, een ondervereniging van Sylvatica, had daar wel 50 euro voor over.