Organisatie - 1 januari 1970

Vici-beurs voor plantenonderzoeker

Dr. Harro Bouwmeester, onderzoeker bij Plant Research International, heeft een Vici-beurs gekregen van NWO. De beurs bestaat uit een subsidie van 1,25 miljoen euro waarmee Bouwmeester de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep moet gaan opbouwen.

Bouwmeester gaat onderzoek doen naar de plantparasieten. De parasitaire planten striga en orobanche parasiteren verschillende voedselgewassen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa en zorgen daar voor grote schade aan de oogst.
Recent onderzoek wijst erop dat de parasieten gaan kiemen als ze stoffen waarnemen waarmee de gewassen nuttige bodemschimmels proberen te lokken. Met het geld van de Vici-beurs wil Bouwmeester onder andere gaan onderzoeken welke genen van de waardplant betrokken zijn bij de vorming van de signaalstoffen, en hoe de parasiet orobanche die stoffen herkent.
De plantenonderzoeker houdt zich al langer bezig met de manier waarop planten met hun omgeving communiceren. Hij was vorig jaar mede-auteur van een artikel in Science over een genetisch gemodificeerde zandraket waarbij een gen uit een aardbeiplant was ingebouwd. Met het gen was de zandraket in staat om vijanden van de schadelijke spintmijt te 'roepen'.
NWO kende ook twee Veni-beurzen toe aan Wageningse onderzoekers. Die beurs van maximaal 200.000 euro is bedoeld voor jonge, onlangs gepromoveerde onderzoekers. Entomoloog dr. Ties Huigens kreeg een beurs voor onderzoek naar sluipwespen die anti-seksgeuren van vlinders gebruiken. Moleculair bioloog dr. Erik Limpens gaat onderzoek doen naar de vorming van wortelknolletjes bij vlinderbloemigen. / KV