Wetenschap - 1 januari 1970

Vette vis werkt wellicht als pacemaker

Vette vis werkt wellicht als pacemaker

Vette vis werkt wellicht als pacemaker


Wageningse voedingswetenschappers onderzoeken of de vetten uit vis het hart
regelmatiger laten slaan en zo een plotselinge en dodelijke hartaanval
voorkomen. Als het experiment slaagt, dan kunnen fabrikanten van
voedingsmiddelen het aantal doden door hartziekte drastisch verlagen door
de vetten toe te voegen aan levensmiddelen. Dat schrijven de onderzoekers
in European Journal of Clinical Nutrition.
Nog steeds sterft de helft van de westerlingen aan hart- en vaatziekten,
meestal in de vorm van een plotselinge hartaanval. Die dodelijke hartaanval
is weer meestal het gevolg van hartritmestoornissen in de vorm van
ventricular arrythmia: het op hol slaan van de grote kamers van het hart,
die het bloed vanuit het hart het lichaam in pompen.
Dat visolie goed is voor hart en bloedvaten is al bekend. Visolie verbetert
het cholesterol en vermindert daardoor de aantasting van de vaatwanden. Die
beschermende werking is echter een langetermijnproces, waarvan de positieve
gevolgen pas na jaren zichtbaar wordt. Uit dierproeven blijkt juist dat de
kans op dood door een hartstilstand al drie maanden na gebruik daalt.
Vandaar dat de onderzoekers denken aan een direct effect van de visolie op
het hartritme.
Om te onderzoeken of dat effect echt bestaat, doen de Wageningers een
onderzoek onder vijfhonderd mensen. De proefpersonen hebben allemaal al
eens ernstige hartritmestoornissen of een hartstilstand gehad en toen een
soort pacemaker gekregen die de hartritmestoornissen ondervangt. De
pacemaker heeft een chip die opslaat hoe vaak het heeft moeten ingrijpen.
De proefpersonen krijgen of een placebo, of capsules met in totaal een
kleine gram visvetzuren. Na een jaar moet duidelijk zijn of de visvetzuren
helpen.
,,Een Amerikaanse groep heeft twee weken geleden de resultaten van een
soortgelijk onderzoek gepubliceerd’’, zegt dr Ingeborg Brouwer van de
afdeling Humane Voeding. ,,De Amerikanen vonden geen beschermend effect.
Maar wij denken dat hun onderzoeksgroep te klein was.’’
WCFS betaalt het project. | W.K.

Fotobijschrift:
Vette vis is goed voor hart- en bloedvaten, maar misschien ook voor het
voorkomen van hartritmestoornissen. | Foto G.A.

Re:ageer