Nieuws - 21 juni 2012

Vet

Dikke mensen gebruiken meer energie en vergroten de vraag naar voedsel. Britse wetenschappers schrijven in BMC Public Health wat dat betekent. Een derde van alle menselijke biomassa in de wereld die toe te schrijven is aan obesitas komt voor rekening van Amerikanen. Terwijl maar 6 procent van de aardbewoners Amerikaan is.

26-ultra0621.jpg
Vet (2) Twaalf Amerikanen wegen evenveel als negentien Noord-Koreanen. Als de rest van de wereld net zo obees wordt als Amerika, neemt de biomassa toe met 58 miljoen ton. Dat is een extra behoefte aan energie (voedsel) van 473 miljoen mensen. Eet smakelijk.
Puzzel
Een wetenschapper van Cornell University in Amerika heeft van zijn computer een superpuzzelaar gemaakt. Het ding kan een legpuzzel van 10.000 vierkante stukjes binnen 24 uur oplossen. Het oude record stond op 3300 stukken. Waar dat goed voor is? Archeologen zijn zeer geïnteresseerd. Spionagediensten ook. De ingezette ontwikkeling betekent het zekere einde van de papierversnipperaar.

Vakantie
Mensen voelen zich meestal zeer goed op vakantie, maar dit effect verdwijnt snel bij thuiskomst. Dat concludeert Jeroen Nawijn, die onlangs aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam promoveerde. Ook draagt vakantie niet bij tot een grotere waardering van het leven als geheel en zijn lange vakanties niet leuker dan korte. We zouden dus als tip kunnen geven: blijf lekker thuis. Maar dat krijgen we toch echt niet over onze lippen.