Nieuws - 28 maart 2002

Verwerkers zonnebloemen halen hinderlijke polyfenolen uit eiwit

Verwerkers zonnebloemen halen hinderlijke polyfenolen uit eiwit

Onderzoekers van ATO hebben een methode ontwikkeld om polyfenolen uit meel van zonnebloempitten te halen. "Natuurlijk zijn polyfenolen gezond", zegt Sergio Gonzalez van ATO. "Maar als je eiwit uit zonnebloemmeel wilt halen, dan zitten ze alleen maar in de weg."

Bij de winning van olie uit zonnebloemen blijft eiwitrijk meel achter. Dit gaat naar veevoerfabrieken, want de levensmiddelenindustrie kan er niet zoveel mee. Dat komt doordat de polyfenolen de eiwitten bij de verdere bewerking met elkaar laten reageren. Dat betekent dat de eiwitmoleculen hun oplosbaarheid verliezen en levensmiddelentechnologen ze niet meer kunnen verwerken in levensmiddelen. De verwijdermethode van polyfenolen is een stukje van een groter project. Daarin zoekt Gonzalez naar eiwitten die w?l aan de wensen van de industrie voldoen.

"Onderzoekers hebben zich al vaker met zonnebloemeiwit beziggehouden", zegt Gonzalez. "Maar niemand heeft nog de moeite genomen om eerst de polyfenolen eruit te halen en dan pas te kijken naar de eigenschappen van de eiwitten. We weten dus nog niet precies wat we ermee kunnen." | W.K.