Nieuws - 30 augustus 2007

Vervoersverbod verkort uitbraak mkz

Een algemeen vervoersverbod voor alle vee bij een uitbraak van mond- en klauwzeer heeft het meeste effect in gebieden met weinig vee. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Annet Velthuis en dr. Monique Mourits van de leerstoelgroep Bedrijfseconomie. De resultaten zijn in juli gepubliceerd in Preventive Veterinary Medicine.

De onderzoekers simuleerden een uitbraak van mond- en klauwzeer en bekeken de effecten van een vervoersverbod aan de hand van gegevens van het identificatie- en registratiesysteem waarin alle vervoersbewegingen van runderen in Nederland worden vastgelegd. Twee typen besmettingen werden gesimuleerd: besmetting op een bedrijf met minder dan 250 veebedrijven binnen een straal van tien kilometer, en besmetting op een bedrijf met meer dan 1400 veebedrijven binnen een straal van tien kilometer.
In gebieden met een lage veedichtheid kan de lengte van een uitbraak – van de eerste dag dat mkz wordt vastgesteld totdat het virus weg is – met bijna twee weken worden beperkt, van 65 tot 53 dagen, waarbij het aantal besmette bedrijven beperkt blijft tot acht. Bij een mkz-uitbraak in gebieden met relatief veel bedrijven per vierkante kilometer daalt het aantal besmette bedrijven door de vervoersbeperkingen van 135 tot 103, terwijl de duur van de epidemie met een week wordt verkort tot 81 dagen. Het vervoersverbod heeft minder effect bij een uitbraak in gebieden met veel vee, omdat daar veel andere factoren bij kunnen dragen aan de verspreiding van het virus, zoals persoonlijk contact tussen bedrijven.
Het onderzoek biedt wetenschappelijke basis voor het ministerie van LNV om bij een uitbraak een algeheel verbod in te stellen op het vervoer van koeien, schapen, geiten en varkens, die het mkz-virus bij zich kunnen hebben.