Nieuws - 1 januari 1970

Vertrouwensbreuk Urk-IJmuiden gelijmd

De kou is uit de lucht: de Federatie van Visserijvereniging en de visserijonderzoekers van de Animal Sciences Group in IJmuiden zijn weer on speaking terms. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die de partijen begin deze week hebben verspreid. Er waren ‘twee forse, emotionele gesprekken nodig’ om het vertrouwen tussen de vissers en visserijbiologen te herstellen.

Het herstel van de samenwerking tussen het Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) en de visserijfederatie die gevestigd is in Urk betekent dat de vissers voortaan hun vangst- en aanvoergegevens weer ter beschikking zullen stellen van de visserijbiologen. Deze gegevens worden gebruikt om schattingen van de verschillenden visbestanden te maken, waarop vangstadviezen en uiteindelijk ook de Europese vangstbeperkingen worden gebaseerd. Urker vissers riepen in januari, uit onvrede over de vangstadviezen voor schol, tong en kabeljauw, hun collega-vissers op de samenwerking met het RIVO te staken. Deze boycot werd uiteindelijk door de federatie overgenomen.
Volgens RIVO-directeur drs Martin Scholten zijn er in de gesprekken geen concessies gedaan. ,,We hebben het onderscheid tussen het onderzoek naar de bestandschattingen en de vertaling naar beleidsadviezen helder kunnen maken. In het wetenschappelijk onderzoek kan geen sprake zijn van koehandel en geen rekening gehouden worden met de belangen van de sector. Na het eerste gesprek had ik het gevoel dat er op dat gebied toch nog valse verwachtingen leefden.’’
Op basis van hersteld vertrouwen en respect voor ieders rol is besloten de samenwerking opnieuw in te vullen. Ook wordt het regulier overleg tussen de sector en RIVO nieuw leven ingeblazen en de communicatie gestroomlijnd. Scholten: ,,We gaan niet meer alleen via de media, maar vaker rechtstreeks met elkaar communiceren.’’ | G.v.M.