Organisatie - 9 november 2006

Vertrek Romme komt goed uit

Dat Gianni Romme vorige week besloot te stoppen met wedstrijdschaatsen kwam in ieder geval één Nederlander goed uit. Mark Ooijevaar, student Bos- en natuurbeheer aan Wageningen Universiteit, kon door het wegvallen van Romme alsnog deelnemen aan de Nederlandse Afstandskampioenschappen in Assen.

1_nieuws.jpg
Vrijdagavond 3 november tegen half acht klonk het startschot voor de eerste wedstrijd over vijf kilometer. Mark Ooijevaar finishte in 6 minuten en 49,32 seconden. Hij werd uiteindelijk tiende, genoeg om zich te plaatsen voor de tien kilometer die twee dagen later werd verreden.
‘Ik was best tevreden met mijn race, zeker gezien mijn voorbereidingen’, vertelt Ooijevaar. ‘Ik wel heb hard getraind deze zomer - fietsen, hardlopen, zwemmen - maar ik sta pas sinds een paar weken weer op het ijs. De ijsbaan in Nijmegen is door brand nog gesloten. Ik heb nog wel in Utrecht geschaatst, maar door het warme weer was het ijs nog heel slecht. Ik heb eigenlijk alleen eind oktober in Erfurt in Duitsland een wedstrijd gereden, en moest nu in Assen meteen hard rijden zonder gewend te zijn aan snel ijs.’
De tien kilometer, zondag 5 november, reed Ooijevaar zonder tegenstander omdat die vlak voor de wedstrijd niet goed werd. ‘Dat is niet echt fijn.’ Zijn rit werd als enige niet op tv uitgezonden; er werd geschakeld naar de marathon van New York. Tv-commentator Herbert Dijkstra zei na afloop dat Ooijevaar, regerend Nederlands studentenkampioen, ‘zeker geen onverdienstelijke tien kilometer had gereden’. Zijn eindtijd van 14.13,34 was goed voor de zevende plek. Na de afzegging van Sven Kramer is hij nu eerste reserve voor de wereldbekerwedstrijd in Moskou, 25 november.
Ooijevaar weet nog niet hoe zijn seizoen er verder uit zal zien. ‘Ik hoop me te plaatsen voor de Universiade in Turijn in januari, de mondiale spelen voor studenten, en verder zie ik het wel. Ik zit momenteel ook zonder trainer. Maar het belangrijkste is dat ik vooruit blijf gaan.’ / Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans