Organisatie - 18 december 2009

Vertrek AFSG-directeur wekt verbazing

Peter van den Elzen, directeur bij de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG), heeft aangekondigd per 1 januari 2010 te vertrekken.

Peter van den Elzen (rechts) in gesprek met Frans Kok
Hij zal een nieuwe functie aanvaarden als voorzitter van de Raad van Bestuur van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden.
Van den Elzens vertrek zal bij menigeen verbazing wekken. Waarom al na krap drie jaar weggaan? De klus kan niet af zijn. Bovendien was hij zeer positief over de samenwerking, blijkt uit een e-mail die Van den Elzen zijn collega's stuurde. Hij geeft daarin toe af en toe weleens lastig en veeleisend te zijn geweest. Gevraagd om een toelichting zegt hij: 'Vooral bij DLO was het nodig dat er wat aan de cultuur werd gedaan. De medewerkers moesten echt veel meer de markt op gaan.' Toch kijkt hij terug op een uiterst plezierige samenwerking. Daarom was de keuze om bij AFSG te vertrekken niet makkelijk. 'Ik heb me echt afgevraagd: moet ik dit wel doen?' De aard van de nieuwe betrekking, voorzitter van de Raad van Bestuur, gaf de doorslag. 'Ik vind het leuk om de regie te hebben en eindverantwoordelijk te zijn. Daardoor kan ik mijn idee├źn beter uitvoeren.'
Frans Kok, hoogleraar Humane Voeding, is verrast over Van den Elzens vertrek. 'Ik weet ook niet precies waarom Peter weggaat. Ik gok dat het is misgelopen op het langetermijnperspectief van AFSG en dan lonkt automatisch het alternatief', zegt hij. De hoogleraar signaleert bij Van den Elzens vertrek een dieperliggend probleem. 'Als je in enkele jaren drie directeuren ziet komen en gaan, is er structureel iets niet in orde', verklaart hij. Kok denkt dat Van den Elzen te sterk een bedrijfsmatige cultuur aan AFSG heeft willen verbinden. Daarnaast gaf de directeur vooral in het begin publiekelijk af op het DLO-instituut. Kok: 'Daar maak je geen vrienden mee.' Volgens Kok had van den Elzen wat minder pushy moeten zijn en beter moeten luisteren naar wat wel en niet werkt.
AFSG heeft enkele moeizame jaren achter de rug en Kok heeft naar eigen zeggen behoorlijk met Van den Elzen gestoeid. Hij wil nu vooral vooruitkijken. Van den Elzens opvolger dient zich volgens de hoogleraar primair te richten op het verbeteren van de samenwerking tussen DLO en de universiteit. DLO-experts zouden de leerstoelgroepen moeten bijstaan om de ontwikkelde kennis naar de markt te brengen. 'Als je een persoon voor deze functie kiest die onvoldoende matcht met de universiteitscultuur gaat het weer mis', besluit Kok.