Nieuws - 13 maart 2008

Vertaaltechnologie

We hebben vrijdag 7 maart de dies natalis gevierd van Wageningen Universiteit. Volgens Minister Verburg in het rondgedeelde lustrumboek is het 122 jaar geleden begonnen en viert de universiteit haar negentigste verjaardag. Zoals de hele vertoning is dit uiteraard vanity press. Wageningen heeft een universiteit sinds 1986, dat is 22 jaar geleden.
Veel diesvierders waren het met mij eens dat Wageningen naast nano-, gen- en biotechnologie een nieuwe technologie moet inzetten in al haar communicatie: de vertaaltechnologie. In het West-Vlaamse Ieper lanceerde het bedrijf Lernout & Hauspie zo’n acht jaar geleden opzienbarende spraaktechnologie. De Wageningse studenten lopen al standaard met ‘oortjes’ rond om naar muziek te luisteren. Nou nog dat stukje elektronica en software erbij dat gelijk welke inboorlingentaal omzet in écht Oxford English, of in de moedertaal van de toehoorder. We noemen het voor mijn part de WiPhone, en vragen Steve Jobs of ie 'm even in mekaar knutselt.
Want het is toch wel van de gekke dat we anno 2008 een taal uit een buurland lenen om onszelf (on)verstaanbaar te maken, en daarbij onze moerstaal verloochenen. En Wageningen UR zou pas écht internationaal worden en boomen als je er met elke moedertaal terecht kan. Babylon aan de Rijn…