Nieuws - 18 januari 2012

Verschillende gluurders bij Haarweg

De gluurder die een paar weken geleden bij de Haarweg is betrapt heeft concurrentie. Bewoners van het studentencomplex surveilleren elke avond en er zijn inmiddels vier verschillende signalementen doorgegeven aan de politie, aldus bewoonster Simone Herrewijn.

Gluurder_voetstap.jpg
'Één van de gluurders heeft een shoarmatent', vertelt Simone. 'Hij bezorgt eten, maar hij is al een paar keer aan de achterkant het gebouw ontdekt. Met lege handen.' Het lijkt erop dat de man zijn bestellingen aangrijpt om daarna nog even te gaan kijken.
De politie heeft al twee verschillende mannen aangehouden, maar heeft ze laten gaan omdat gluren niet strafbaar is. Toch is het voor hen belangrijk omdat gluurders vaak 'doorgroeien' naar zwaardere handelingen. Omdat agenten wel wat beters tedoen hebben dan een gluurder op heterdaad betrappen, hebben Haarwegbewoners een Facebook-groep gestart. Ze lopen elke avond op een andere tijd rond het gebouw en zetten hun bevindingen op internet. 'Net rondje gelopen met 10 man en niks gezien', luidt de post van gisteravond. Maar even later: 'iets voor 19.00 stond er iemand te gluren aan de achterste kamers van afdeling 135. Sorry jongens'.
De groep is handig om bij te kunnen houden wanneer er gluurders zijn, vindt Simone. 'Bovendien geeft het rust als je leest dat er niemand rondloopt. Want je voelt je echt onveilig in je eigen kamer. Ik kan niet meer slapen 's nachts, en vier van mijn huisgenoten ook niet.'
Laatst was Simone 's avonds in haar kamer. Ze wilde even checken of er echt niemand buiten stond. 'Ik trok mijn gordijn open en ik stond oog in oog met een man. Zijn neus zat tegen mijn raam gedrukt.' Voor Simone is de maat vol: ze gaat verhuizen naar een andere kamer. 'Wel op dezelfde afdeling, maar op een betere plek.' Dat kan pas in maart. Tot die tijd komt haar vriend elke avond bij haar slapen. Vanuit Den Haag.