Nieuws - 18 december 2014

Verloren gewaand brons in Radix

tekst:
Roelof Kleis

Een verloren gewaand gevelrelief van Fri Heil is terecht. Het kunstwerk hangt sinds drie maanden in een van de gangen van Radix. Het was niet verdwenen, maar stond in de opslag.

Medewerkers van Radix lopen er dagelijks langs op de begane grond naast het trappenhuis in de westelijke vleugel van het gebouw. Het bronzen gevelrelief hangt er pal boven een felrood blusapparaat. Sinds een maand of drie. Daarvoor stond het drie jaar elders in het gebouw onder een trap stof te vangen. Zo gek was de gedachte dus niet dat het verdwenen was.

Stadsdichter Laurens van der Zee kwam gistermiddag een kijkje nemen. Hij wilde met eigen zien dat het brons echt een van zijn ‘kunstraadsels’ is. Van der Zee is bezig een dertigtal verdwenen of zoekgewaande kunstwerken in Wageningen te lokaliseren. Hij doet daarbij via de lokale media en de website WikiWageningen beroep op de kennis van het publiek.

Deel zeven uit de serie Kunstraadsels leverde hem een drietal reacties op vanuit Radix. Ben van der Swaluw is er een van. Hij heeft nota bene zelf meegeholpen het brons aan te muur te schroeven. Het kunstwerk van Fri Heil hing verhuisde mee naar Radix vanuit het huidige Zodiac-gebouw waar het ook binnen hing. Maar het beeld heet niet voor niks een gevelrelief.

Volgens informatie op WikiWageningen van Wolter van der Zweerde hing het brons ooit aan de gevel van het IBS op de Born-Zuid, het Instituut voor Biologisch en Scheikundig Onderzoek van Landbouwgewassen. Volgens Van der Zweerde was dat midden jaren vijftig. Het IBS is een van de vele voorlopers van het huidige PRI. Tijdens een van die fusies is het beeld van de gevel gehaald en kreeg het een plekje binnen.

Het kunstwerk van Frida Heil (1892-1983) is in 1955 gemaakt. Het stelt vier tafereeltjes voor die te maken hebben met de werkzaamheden van het IBS: botanische onderzoek, scheikundig onderzoek, de oogst en het bewerken van het land.