Organisatie
Medewerkers

Verkwikkende stoelyoga voor medewerkers Radix

Sinds twee maanden geeft Wilma Twigt drie keer in de week stoelyoga. Nu alleen nog voor medewerkers van Biosystematiek in Radix. Binnenkort ook voor studenten.
Kenneth van Zijl

Foto: Sven Menschel

Ga op je stoel zitten waarbij je rug loskomt van de leuning. Sluit je ogen. Recht je rug en voel waar je ademhaling vandaan komt. Adem in en uit door je neus en knijp je keel iets toe. Het geluid van je adem is als het geluid van de oceaan.

De zee in je keel

En even klinkt in de kleine glazen kamer het ruisen van de zee. De zachte en rustgevende stem van Wilma Twigt gaat ons voor in de stoelyogasessie. Voor even verruilt ze haar secretaressewerk bij biosystematiek voor het yogadocentschap. De schoenen zijn inmiddels uit, onze voeten op een viltachtig tapijt.

Drie keer in de week verzamelen zo’n 15 medewerkers van Biosystematiek zich in de lunchpauze in de ‘Starbucks’, zoals de koffiekamer wordt genoemd. Er staat een grote bank, een ronde vergadertafel, een stuk of wat stoelen en er hangt een vlucht papieren kraanvogels als een mobile boven de tafel. Voor een keer doet iemand uit Atlas mee met de les.

Elke stoelyogabijeenkomst begint en eindigt met enkele meditatieoefeningen. De stilte is weldadig, geluiden van buiten lijken niet meer te bestaan; de focus ligt op je ademhaling en de bewustwording van je lijf.

Strek je armen boven je hoofd en beweeg met rechte rug naar links. Terug naar het midden en beweeg naar rechts.

Het zijn minimale bewegingen, maar ze worden uitgevoerd in een opperste concentratie. Er hangt dan ook zekere gewijde sfeer in de koffiekamer. Uit de honderden yogahoudingen of asana’s stelt Twigt elke week weer een nieuw setje samen voor de yogalessen.

Breng je knieën iets naar buiten en pak de stoelrand stevig vast. Hou je rug recht en buig naar voren en maak een cirkelbeweging van links naar rechts. En terug van rechts naar links.

Wilma Twigt heeft een yogaopleiding gedaan in Australië. En daarna een vervolgopleiding Stoelyoga in Nederland. Wat haar opvalt is dat veel PhD studenten op de stoelyoga af komen. ‘Ze ervaren kennelijk zoveel stress, dat dit kwartier, pure ontspanning voor hen is.’

Strek je linkerbeen en laat je tenen naar het plafond wijzen. Hou je rug recht, adem uit en buig naar voren. Voel de spanning in je bovenbeen. Ontspan. Hou je rug recht en strek je rechterbeen en laat je tenen weer naar het plafond wijzen. Adem uit en buig naar voren. Kom weer rechtop, adem in en hou je adem even vast. Adem uit en strek weer naar voren.

Yoga ruimte op de campus

De stoelyoga is voor de medewerkers van Biosystematiek, maar er komen ook al medewerkers van andere afdelingen naar de yogales van Twigt. De koffiekamer is behoorlijk vol als er twintig deelnemers zijn. ‘Ik zou het niet erg vinden als er driehonderd mensen op de stoelyoga afkomen, zegt Twigt met een knipoog, dan moet er gewoon een grote ruimte op de campus vrijgemaakt worden.’ Stoelyoga voorziet in een behoefte, want steeds meer mensen volgen één of meerdere keren per week de lessen van Twigt.

Sluit je ogen.Vorm schelpen van je handen en breng ze naar je ogen. Ben je bewust van je ademhaling. Luister naar de geluiden buiten deze kamer. Open je ogen en hou je handen er nog steeds voor. Kijk in de verte en ervaar de rust van het beeld…druk met je tenen gaten in de vloer. Span al je spieren in de gezicht aan… en laat los. Span je billen aan… en ontspan. Open je ogen en ben er weer…

De monastieke sfeer is direct verbroken. Geroezemoes, schoenen gaan weer aan en ieder gaat weer zijns weegs. Twigt: ‘Voor stoelmassage moet je altijd met z’n tweeën zijn. Dat is het voordeel van stoelyoga. Iedereen kan het doen en je hebt er verder niemand voor nodig.’ Ook studenten kunnen binnenkort kennismaken met de stoelyoga van Twigt. Op 7 mei geeft ze een stoelyogalessen in de bibliotheek in Forum. Van half acht tot acht en van acht tot half negen.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.