Nieuws - 1 januari 1970

Verkoop biologisch vlees fors omhoog

De omzet van biologisch vlees is in 2003 met 45 procent gestegen ten opzichte van 2002, meldt Platform Biologica, de koepelorganisatie van de biologische landbouw. Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) berekende de cijfers. Deze cijfers zijn wel hard, zegt het LEI, reagerend op de onjuiste LEI-cijfers waarop Albert Heijn vorig jaar zijn verkoopprognoses baseerde.

Supermarkt Albert Heijn had vorig jaar zijn prognoses voor de afzet van biologisch vlees gebaseerd op te hoge schattingen van de omzet in 2002. Ook die cijfers kwamen indertijd van het LEI. Johan Bakker, een van de onderzoekers van het LEI die de verkoop in kaart brachten, zegt dat de cijfers dit keer hard zijn. Vorig jaar werkte het LEI met een consumentenpanel van 4500 gezinnen die opgaven wat ze kochten en waar ze dat deden. Dat leverde een hogere schatting van de verkoop van biologisch vlees op. Het panel werd representatief geacht voor de hele bevolking. Dat bleek later niet het geval. Dit jaar gebruikte het LEI gegevens van de vleesverkoop uit de registratie van de streepjescodes in 2003. Die gegevens waren over 2002 ook beschikbaar, maar werden nog niet betrouwbaar geacht omdat een deel van de verkoop niet via de streepjescodes geregistreerd wordt. Uit een herberekening van de cijfers over 2002 aan de hand van streepjescodes bleek dat de vleesconsumptie met 39 procent overschat was.
De verkoop van alle biologische producten is vorig jaar in Nederland is met 5 procent gestegen naar 395 miljoen euro. Met name de natuurvoedingswinkels verkochten meer. Hun omzet steeg met 10 procent naar 160 miljoen euro. De verkoop via supermarkten nam toe met 1,4 procent tot 182,5 miljoen euro. De overheid wil dat in 2010 tien procent van de omzet van levensmiddelen voor rekening komt van biologische producten. Landbouwminister Cees Veerman liet tijdens de presentatie van de cijfers op het EKO-congres van Biologica op zes april weten dat het ‘nog een hele hijs’ zal worden die doelstelling te halen. Voor biologisch geteelde groente en fruit ligt de omzet nu op 3,7 procent, voor zuivel op 2,6 en voor vlees op 2 procent. | J.T.