Nieuws - 1 januari 1970

Verkoop Cedi levert tien miljoen op

Cedi Diagnositics, een dochterbedrijf van de Animal Sciences Group (ASG) is op 10 maart verkocht aan het Zwitserse bedrijf Prionics. De Zwitsers betalen ongeveer tien miljoen euro, vijf maal de omzet van Cedi. Een deel van het bedrag wordt betaald in de vorm van aandelen in Prionics en onderzoeksopdrachten voor ASG.

Cedi Diagnostics was tot 2001 het onderdeel van ID-Lelystad dat verantwoordelijk was voor de productie van testkits voor dierziekten. Cedi maakt die kits nu nog steeds als zelfstandig bedrijf. Het Zwisterse bedrijf Prionics is groot geworden met een test die de gekkekoeienziekte (BSE) opspoort. Het bedrijf zag haar markt steeds kleiner worden nu BSE langzaam uit Europa lijkt te verdwijnen en was daarom op zoek naar nieuwe producten.
De bedrijven zijn nu elkaars concurrent; zij hebben elk een eigen BSE-test. Toch is directeur Gerrit Keizer van Cedi opgetogen over de overname. ‘We vullen elkaar goed aan. Alleen de testen voor BSE en voor Brucella, de bacterie die abortus Bang veroorzaakt, delen we. De rest van de producten die wij hebben heeft Prionics niet.’
Keizer denkt dat het kapitaalkrachtige Prionics ervoor kan zorgen dat Cedi meer ruimte krijgt voor ontwikkeling van nieuwe producten. Hij verwacht ook dat de marketingafdeling van het bedrijf ervoor kan zorgen dat zijn producten beter worden verkocht.
Wim Jongen, directeur van de Wageningen Business Generator (WBG) is ook zeer tevreden over de deal. De aandelen van Cedi waren ondergebracht bij de bedrijvenstimulator. Afgesproken is dat WBG driekwart van de opbrengst mag houden om nieuwe bedrijvigheid te stimuleren. Een kwart gaat naar de bankrekening van de ASG. / KV