Nieuws - 6 september 2007

Verkleedpartij

Kleine kinderen zijn dol op verkleedpartijtjes. Het hoedje van oma en de wandelstok van opa doen het goed bij onze kleuters. Maar ook bij volwassenen is de verkleedpartij populair.
Vanouds kennen we Sinterklaas en de Kerstman, de carnavallisten en de toga, het priestergewaad en het uniform. De exoten van de Amsterdamse Canal Gay Parade en de Rotterdamse Dance Parade zijn van recentere datum en zijn eersteklas publiekstrekkers.
Wij van Wageningen UR moeten ons aansluiten bij deze trend. We zijn een vernieuwende universiteit en de hedendaagse mens is visueel ingesteld. Optochten, ondeugende kleding en rare pakken trekken niet alleen voyeurs aan, maar ook vrolijke studenten. Studenten waar een grote behoefte aan is in de stad van het te sombere leven. De rector heeft al het goede voorbeeld gegeven en de Mongoolse dracht met puntmuts van Henk Moll is een voorbeeld hoe kleur aan het bestaan in The city of insects kan worden gegeven.
Daarom moeten onze ceremonieën vernieuwd worden. De zwarte toga moet lichtgroen worden en de baret knalrood, want we waren ten slotte een agrarische universiteit en ‘rood en groen is boerenfatsoen’. Na de uitreiking van een eredoctoraat dient de gelauwerde per koets met onze Friese paarden een tocht door de stad te maken. Bij grote plechtigheden treedt de studentenweerbaarheid Transvaal aan om saluutschoten te lossen. Het is een misser dat deze wakkere knapen geen rol hebben gespeeld bij de opening van het Forumgebouw.
Wedden dat door deze vernieuwing van academische plechtigheden het studentental zal verdubbelen.