Nieuws - 11 maart 1999

Verkiezingen

Verkiezingen

Verkiezingen

Je moet stemmen op de partij die goed is voor de provincie, zegt derdejaars biologiestudent Edwin Jousma. Hij is samen met een paar kameraden in de keuken van Walstaat 38 aan het filosoferen over de politieke kwesties rondom de provinciale verkiezingen die vandaag, woensdag 3 maart, gehouden worden. Het probleem is echter dat ik geen band heb met Gelderland, vervolgt de Fries Jousma. Ik vind het jammer dat ik met deze verkiezingen hier woon. Nu kan ik niet voor een Friese partij kiezen. Die landelijke partijen zijn veel te veel gericht op de Randstad en niet op de verder afgelegen provincies.

Dan moet je CDA stemmen, weet Edwin van Helmond. Die hebben onder andere het investeren in provincies buiten de Randstad op hun programma staan. Bij de naam CDA komt afdelingsgenoot Freek van der Vloodt, student Bioprocestechnologie, binnenlopen. Als je voor het CDA stemt, stem je voor algehele burgerlijkheid, is zijn mening. Hij is het meer eens met de uitgangspunten van de VVD. Ik ben voor belastingverlaging, voor de auto en voor uitbreiding van Schiphol. Dat is goed voor de economie.

En je omgeving dan?, vuurt Van Helmond terug. De omgeving, die is toch goed? Bovendien zou ik niet weten wat ik in een bos met allemaal wilde dieren moest doen. Ondertussen weet Jousma nog steeds niet waarop hij moet stemmen. Tot nog toe ben ik een zwevende kiezer.

In De Poef, flatkroeg van studentenflat de Bornsesteeg, is een van de stembureaus gevestigd. Het is er vrij rustig; af en toe komt een flatbewoner een stem uitbrengen. Een van hen is Remco ter Wierik. Hij heeft zojuist PvdA gestemd. Als ik egoïstisch was geweest, had ik voor de VVD gekozen, zegt de student Moleculaire wetenschappen. Maar ik wil toch nog een beetje sociaal zijn. Ik ben gelovig opgevoed maar een christelijke partij zegt me niets. Ik heb getwijfeld tussen GroenLinks en de PvdA, maar GroenLinks moet in de oppositie blijven. Als die alles gaan bepalen, hollen we te ver vooruit vergeleken met de rest van Europa. Hij vindt dat links en rechts in balans moeten blijven, hoewel hij voor zichzelf wel een grens trekt. Rechtser dan D66 zou ik nooit gaan. Tevergeefs heeft Ter Wierik gezocht naar een Wageninger op de kieslijst. Er stond wel iemand uit Arnhem bij, dus heb ik die maar gekozen. Dat is nog redelijk in de buurt.

Ingrid Helmes, afgestudeerd veeteler, komt terug van het stemhokje en deelt mee dat ze op lijst 9 gestemd, Leefbaar Gelderland. Die landelijke politiek is voor mij een Ver-van-m'n-bed-show. Juist zo'n provinciale partij staat me wel aan. Voor mijn werk ga ik veel met boeren om en dan hoor je ook wel veel over het beleid in de provincie, over het buitengebied, de waterschappen en de natuurgebieden. Ik wil altijd stemmen, desnoods blanco, anders gaat je stem verloren aan de grote kliek. Deze partij had toevallig de juiste ideeën, dus dat kwam goed uit.

Aan de bar zit Roel Willemsen. Hij heeft zijn stem aan de VVD gegeven. Op de vraag waarom antwoordt hij quasi-serieus: Het dartboard. Hij knikt naar de muur waar een paar grappenmakers het dartboard hebben omgetoverd tot een soort van rad van fortuin. Er boven hangt een papier met het opschrift Voor de twijfelaars. Het bord zelf gaat schuil achter een exemplaar van de lijst met de namen van alle verkiesbare kandidaten. Ik heb voor het gooien eerst goed gekeken hoor, geeft Willemsen toe. De VVD is een goede partij; ze willen Nederland groot maken. En Zalm vind ik de beste minister. Ze zijn wat meer rechts dan links, maar niet te extreem. Ze denken gewoon nuchter. Dat is iets wat iedereen zou moeten doen.

Frank Weijs, lid van het Bornsesteegbestuur, leest op zijn gemak het campagnekrantje van D66 door. Dat is de partij waarop hij heeft gestemd. Het provinciale beleid zegt hem niet zoveel. Het gaat over rondwegen en tuinen. Wat is mijn voordeel daar nou bij? Dat zijn dingen die te ver van mij af staan. M.V