Nieuws - 5 maart 2015

Verkiezingen aanjager van ontbossing in Amazonegebied

tekst:
Albert Sikkema

Rond Braziliaanse presidentsverkiezingen worden er meer bomen gekapt in het Amazonegebied. Dat constateert LEI-onderzoeker Rene Verburg met Braziliaanse collega’s. Tijdens regeringswissels faalt de controle op ontbossing.

In de jaren 1995, 2003 en 2004 werden er meer bomen gekapt in het Amazonegebied dan in de tussenliggende jaren. Die pieken in de oerwoudkap zijn volgens de onderzoekers niet verklaarbaar met de gangbare aanjagers van ontbossing, zoals hoge hout-, soja- of vleesprijzen, gunstige wisselkoersen, nieuwe infrastructuurprojecten en bevolkingsmigratie. Wel vallen die pieken samen met presidentsverkiezingen in Braziliƫ, gevolgd door de installatie van nieuwe bestuurders.

In die periodes van bestuurlijke instabiliteit is het toezicht op ontbossing in BraziliĆ« minder goed, waardoor er meer bomen worden gekapt, stellen de onderzoekers in het februarinummer van Land Use Policy. Als de nieuwe regering enige tijd in functie is, wordt het beleid om de ontbossing tegen te gaan weer beter gehandhaafd. Advies aan de Braziliaanse overheid: wees u bewust van het feit dat regeringswissels de natuurbescherming parten kunnen spelen.