Nieuws - 10 januari 2018

Verkiezing beste docent weer van start

tekst:
Linda van der Nat

De jaarlijkse verkiezing van de beste docent van Wageningen University barst weer los. Juryvoorzitter Cornelien Smit gaat op zoek naar docenten die het altijd voor elkaar krijgen iedere student te interesseren voor hun vak.

De jury van de Teacher of the Year Award bestaat dit jaar uit Athul Sundaresan, Lisanne Kruijswijk, Lara van Veen, Cornelien Smit en Tom Ogweno (vlnr). © Guy Ackermans

Van 10 januari tot 19 januari kunnen studenten die langer dan een jaar in Wageningen studeren weer stemmen op hun favoriete docent. De studentenjury, dit jaar bestaande uit vijf studenten van verschillende studierichtingen, gaat vervolgens uitgebreid in gesprek met de vijftien docenten die de meeste stemmen weten te trekken. Op basis van die gesprekken stelt de jury een shortlist samen van de vijf beste docenten. Een van hen wint de Teacher of the Year Award, die eind april uitgereikt wordt.

Laaiend enthousiast
Bachelorstudent Internationale Ontwikkelingsstudies Cornelien Smit is dit jaar voorzitter van de jury. De jury heeft nog niet vastgesteld waar ze dit jaar op focussen, vertelt Smit. ‘Zelf vind ik het belangrijk dat de docent iedere student moet kunnen interesseren voor zijn of haar vak. Twee huisgenootjes van mij studeren Levensmiddelentechnologie en volgden laatst een vak bij Jessica Duncan, die vorig jaar de Teacher of the Year Award won. Ze verwachtten er niet veel van, ze zijn natuurlijk het abstracte van hun eigen opleiding gewend, maar ze kwamen laaiend enthousiast terug. Dat vind ik knap.’

De jury werkt dit jaar niet met een gestandaardiseerde vragenlijst, maar met een stuk of vijf à zes thema’s waarover de docenten vrijuit kunnen praten. ‘Op deze manier hopen we dat er een casual gesprek ontstaat waarbij we de docent écht leren kennen.’ Welke thema’s centraal staan, weet Smit nog niet, maar ‘te denken valt aan onderwerpen als digitalisering in het onderwijs en de koppeling van de lesstof aan de dagelijkse praktijk’.

Inspiratiebron
De Teacher of the Year Award wordt jaarlijks uitgereikt door het University Fund Wageningen als inspiratiebron en blijk van erkenning voor docenten. Studenten kunnen hun stem laten gelden door drie docenten te selecteren uit een lijst van 250. Ze ontvangen hierover een e-mail met een uitnodiging om hun stem uit te brengen.

Lees meer: