Nieuws - 1 januari 1970

Verkeer houdt lynx tegen

Theoretisch bestaat er een kans dat de lynx zich vestigt in Nederland. Maar omdat de dieren veel snelwegen moeten passeren, duurt dat waarschijnlijk nog wel eventjes.

Dat schrijven dr. Geert Groot Bruinderink, ing. Dennis Lammertsma en ir. Harold Kuipers van Alterra en drie Vlaamse onderzoekers in De Levende Natuur. Vooral de Veluwe lijkt een geschikt gebied voor de lynx, die een voorkeur heeft voor bossen met veel reeën.
Wil de lynx echter van de huidige leefgebieden in de Harz in Duitsland en de Hautes Fagnes in België naar de Veluwe komen, dan moet hij door het dichtste verkeersnetwerk van Noordwest-Europa heen. Zonder ecologische corridors zullen lynxen ten prooi vallen aan het verkeer. De lynx zal in Nederland bovendien extra kwetsbaar zijn, omdat de leefgebieden er klein zijn.
De onderzoekers vestigen hun hoop op het ontsnipperingsbeleid van de Nederlandse overheid, en in het bijzonder het realiseren van de internationale verbinding tussen onder meer Veluwe, Ketelwald en Maaswoud. / MW