Nieuws - 29 maart 2007

Verhuizing naar Forum uitgesteld door lek

Lekkage heeft veel schade aangericht aan het netwerk van het Forumgebouw. De bibliotheek verhuist door de tegenvaller niet in april, maar begin juni.

565_nieuws.jpg
Volgens Joris Fortuin, hoofd Forum, ging het woensdag 14 maart mis bij het testen van de sprinklerinstallatie. ‘Bij een test met lucht onder hoge druk was er nog niets aan de hand. Maar toen er waterdruk op werd gezet sprong een leidingdop op een heel ongelukkige plaats. Daardoor is de databekabeling nat geworden, en die moet nu gedeeltelijk vervangen worden.’
De schade is beperkt tot het blok waarin naast de bibliotheek ook Van Hall Larenstein en de studentenadministratie gehuisvest worden. In de vleugels waar het grootste deel van de onderwijsruimtes komt, is geen schade. Fortuin gaat er dan ook van uit dat het onderwijs volgens plan op 1 mei van start kan gaan.
Verschillende betrokkenen melden dat het ongeluk met de sprinklerinstallatie niet de enige tegenvaller is die zorgt voor vertraging van de oplevering. Tijdens de bouw zouden verschillende kabels kapot zijn gereden door karretjes van bouwers. En bij de aanleg van de knooppunten in het netwerk, in zogenaamde patchkasten, zouden veel fouten zijn gemaakt.
Dat klopt niet, zegt Fortuin. ‘Wij hebben wel schade aan kabels. Iedereen die door het gebouw heeft gelopen, heeft dat kunnen zien. De firma die de kabels legt weet er echter van en had dat ingecalculeerd. Tijdens de bouw lopen veel mensen door elkaar, dan krijg je dat. Alle kabels worden voor oplevering gecontroleerd en beschadigde exemplaren worden dan vervangen. Wat betreft de patchkasten wisten wij dat het lastminutewerk zou worden. Het schema is krap. Maar we hebben op dat vlak geen onvoorziene tegenvallers.’