Nieuws - 26 april 2001

Verhuizing Unitas niet vanzelfsprekend

Verhuizing Unitas niet vanzelfsprekend

Jongerenvereniging Unitas reageerde onlangs verontwaardigd op berichten in de regionale pers die vermeldden dat Unitas plaats moet maken voor nieuwbouw op Hinkeloord. Enkele gemeenteraadsleden nuanceren de berichtgeving.

"Toen we op 12 april in het Gelders Dagblad lazen dat we moesten verhuizen om plaats te maken voor luxe penthouses op Hinkeloord gebeurde precies waar we bang voor waren", aldus Unitas-bestuurslid Teun Hofmeijer. "We hebben de gemeente geregeld gevraagd ons op de hoogte te houden van de plannen voor Hinkeloord, maar we kregen steeds te horen dat er voor ons niks zou veranderen."

De berichtgeving in de pers was gebaseerd op uitspraken van leden van de commissie Ruimtelijke Ordening, gedaan tijdens de commissievergadering van 11 april. De commissie was in grote lijnen positief over de plannen die de gemeente en projectontwikkelaar Roelofs & Haase hebben ontwikkeld voor Groot-Hinkeloord. Verschillende commissieleden zagen woningen vlak naast Unitas echter niet zitten.

Philip Hulsebosch van de VVD legt uit dat je 'op je vingers kunt natellen' dat nieuwe bewoners problemen gaan krijgen met Unitas. Hij vraagt zich daarom inderdaad af of het niet beter is als Unitas verhuist. Commissieleden van PvdA en CDA draaien echter de zaak om. Elmar Theune van de PvdA: "In een pand naast Unitas kan alleen gewerkt gaan worden. Alleen als Unitas zelf wil verhuizen kunnen er mensen gaan wonen." CDA-gemeenteraadslid Ab Groen voegt hieraan toe dat Unitas aan alle vergunningen voldoet. "Ik zie geen enkele aanleiding om aan te dringen op verhuizing."

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Jelle de Gruyter kwam op donderdag 19 april bij de vereniging langs om uit te leggen dat ook GroenLinks wil dat de plannen voor Groot-Hinkeloord rekening houden met de activiteiten van Unitas. | Yvonne de Hilster