Nieuws - 6 oktober 2010

Verhuizing Isric: ­conflict zonder winnaars

Bodem-infocentrum Isric krijgt - na een slepend conflict - een plekje op de campus. Winst, vinden de bazen. Maar daar valt wel wat op af te dingen.

Isric moest eind november vorig jaar halsoverkop vertrekken van Duivendaal naar de campus. Het gebouw in het centrum van Wageningen was niet brandveilig genoeg, gaf verantwoordelijk ESG-directeur Kees Slingerland als reden. Een langer verblijf was onverantwoord. Isric huist sindsdien in het Wisselgebouw op de campus. Het acute vertrek (een 'deportatie' volgens sommigen) leidde tot een slepend conflict tussen Slingerland en het personeel van Isric. Zelfs de rechter kwam er aan te pas.
Vlak voor een nieuwe gang naar de rechter, kwamen de partijen er onlangs uit. Isric blijft op de campus en trekt in bij ESG. Voor het bodemmuseum komt nieuwbouw. Eind goed al goed dus? Niet echt, vindt de ondernemingsraad van ESG, waar Isric onder valt. Die ziet in de zak met geld voor nieuwbouw een onvervalst staaltje powerplay. In ruil daarvoor moet het personeel namelijk wel afzien van haar belangrijkste eis: een (tijdelijke) terugkeer naar Duivendaal. Het conflict is daarmee in zekere zin afgekocht.   
Het is bovendien de vraag of het Isric veel opschiet met nieuwbouw. De huur bijvoorbeeld wordt aanzienlijk hoger dan op Duivendaal. Hoe Isric dat gaat ophoesten is onduidelijk. Bovendien is het de vraag of meer afstand tot ESG niet beter is voor de onafhankelijke positie van het internationale bodeminstituut. Winst is er in ieder geval nĂ­et wat betreft de relatie tussen de ESG-directie en Isric. Die relatie is grondig verstoord. Het conflict zorgde bovendien een jaar lang voor grote onrust op de werkvloer.
Dat leidt tot de vraag waarom het allemaal zo hard is en wordt gespeeld. Het meest voor de hand liggende antwoord is: geld. Wageningen UR is bezig het vastgoed op Duivendaal van de hand te doen. Alle tekenen wijzen daar op. Een nieuw bestemmingsplan is in de maak, gebouw Lawet staat te koop en het bestuurscentrum volgt. Daarmee is volgens or-voorzitter Kees van Diepen overigens niks mis. 'Maar zeg dat dan! Dat zou voor ons een aannemelijk argument zijn.' Nu overheerst de kater van een onterechte verhuizing en een afgekocht conflict zonder winnaars.