Organisatie - 30 juni 2011

Vergunning voor tijdelijke kamers Haarweg

De gemeente Wageningen gaat de universiteit een vergunning geven voor de bouw van 153 tijdelijke studentenkamers aan de Haarweg. Het bezwaar van Idealis wordt niet gehonoreerd.

De bestaande bebouwing aan de Haarweg
'De universiteit krijgt een vergunning', zegt Sjaak Polderman van de gemeente Wageningen. 'We zijn nu de beschikking aan het opstellen waarin dat staat. Idealis krijgt uitleg waarom we haar zienswijze niet volgen.'

Overleg tussen universiteit en gemeente heeft erin geresulteerd dat het bouwblok van de nieuwe studentencomplexen iets is verschoven, waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de tijdelijke units en het naastgelegen Idealis-complex. Die afstand is minimaal 17 meter, blijkt uit de bouwtekening. Door de verschuiving van het bouwblok komt de nieuwbouw schuin op de bestaande bouw, zodat er meer ruimte en uitzicht is op een deel van de Idealis-bewoners. 'Die afstand is acceptabel voor de gemeente', zegt Polderman.
De universiteit kan nu gaan bouwen, maar wil eerst de vergunning zien. De planning is nu dat de exploitant van het tijdelijke complex na de bouwvak begint met de bouw. De eerste unit met 51 tijdelijke kamers wordt dan op 26 september opgeleverd. De tweede unit volgt op 17 oktober, de derde en laatste unit is medio november gereed.
Idealis kan nog roet in het eten gooien. Na publicatie van de bouwvergunning door de gemeente kunnen belanghebbenden beroep aantekenen. In afwachting van dat beroep kan de universiteit toch bouwen. Maar tegenstanders kunnen ook een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter. Die rechter kan dan besluiten dat de universiteit wacht met de bouw tot hij de zaak heeft behandeld.