Nieuws - 22 april 2014

Vergunning Unitas afgekeurd

tekst:
Nicolette Meerstadt

Unitas kan zich waarschijnlijk niet definitief vestigen in het pand aan de Industrieweg. De vergunning die vestiging van een jongerenvereniging op die plek mogelijk maakt blijkt niet te deugen.

Dat heeft de Raad van State afgelopen woensdag bepaald. De vergunning is onder meer op de parkeernorm en de activiteitenomschrijving afgekeurd. Saskia Bosman, voorzitter van Unitas, baalt van de beslissing. ‘We zitten hier heel goed, en we zouden hier graag feesten geven en het gebouw aanpassen aan onze smaak. We vinden het pand heel geschikt omdat het zeer geluidsisolerend is en veel mogelijkheden biedt.’ De vereniging huist nu twee jaar in het gebouw, dat eerst dienst deed als partycentrum. Vanaf het begin hebben omwonenden bezwaar gemaakt.

Open feesten geven aan de Industrieweg zit er voorlopig dus niet in. De gemeente moet binnen twaalf weken beslissen of ze de vergunning handhaaft en zo ja, in welke vorm. Als deze wordt ingetrokken moet Unitas waarschijnlijk het pand verlaten. Het bestuur van Unitas heeft nu even de tijd om na te denken en te overleggen met de leden over wat de vereniging gaat doen. ‘Er staat nog niks vast’, vertelt Bosman.

Tot er duidelijkheid is blijft Unitas feesten geven op andere locaties, voornamelijk de Junushoff en het Gat. Mocht de vereniging niet aan de Industrieweg kunnen blijven, dan is er een mogelijkheid om terug te gaan naar het oude pand aan de Generaal Foulkesweg. ‘Maar daar zijn we natuurlijk niet zonder reden weggegaan’, aldus Bosman. Dat pand was een maatje te groot voor de vereniging en de huur te hoog.