Nieuws - 1 januari 1970

Verenpikkende kip is depressief

Kippen die hun soortgenoten kaalplukken zijn misschien gewoon niet goed bij hun hoofd. Dat suggereert onderzoek van de Animal Sciences Group. De hersenen van kaalplukkers maken waarschijnlijk te weinig serotonine aan.

Serotonine is een neurotransmitter: een stof die hersenencellen aanmaken en die de cellen in staat stelt om met elkaar te communiceren. Te lage serotoninespiegels veroorzaken gevoelens van depressie en – volgens biologische criminologen – ook crimineel gedrag. Bij mensen.
De onderzoekers van de Animal Sciences Group vermoeden dat een verlaagde serotonineaanmaak het dwangmatig kaalplukken van andere kippen wel eens zou kunnen veroorzaken. Als kippen niet meer in kleine kooien zijn opgesloten, maar in groepen kunnen rondscharrelen, steekt het probleem van het verenpikken onherroepelijk de kop op. De kippen pikken elkaar soms letterlijk dood.
Om de serotoninetheorie te toetsen gaven de onderzoeker kippen de stof S-15535, die de hersenen minder serotonine laat aanmaken. Daardoor nam het verenpikken toe. Hoe groter de dosering, des te groter was de toename.
De onderzoekers publiceerden hun onderzoek in de Behavioral Neuroscience van juni. | W.K.